Özel müzelerde dijital halkla ilişkiler araçlarının kullanımına yönelik bir araştırma
A research to oriented use of digital public relations tools at private museums
- Tez No: 674470
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Müzecilik, Halkla ilişkiler, Dijital Halkla İlişkiler, Museology, Public Relations, Digital Public Relations
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Müzeler; 15. yüzyılda temeli atılan ve günümüzde şehirlerin prestij yapıtları olarak kabul edilen, halkın eğitim seviyesinin yükselmesini sağlayan aynı zamanda bünyesinde barındırdığı eserleri koruyan/ saklayan/ sergileyen kurumlardır. Gelişen teknoloji ve iletişim çalışmaları günümüzde birçok kurumu etkilediği gibi halkla ilişkiler ve müze yönetimi alanlarını da etkilemiştir. Müze ve halkla ilişkiler ilişkisi teknolojik gelişmelere paralel olarak artış göstermiştir. Dijitalleşme sonucunda dijital halkla ilişkiler çalışmaları etkili olmuş ve bu çalışmalar müzelerde de kullanılmaya başlanmıştır. Tez kapsamında seçilen beş özel müzenin günümüz dijitalleşme ortamında dijital halkla ilişkiler çalışmalarını ne derecede gerçekleştirdiği ve bu çalışmaları etkili bir şekilde hedef kitleye ulaştırıp ulaştırmadıkları araştırılmıştır. Bu kapsamda müzelerin dijital halkla ilişkiler araçları incelenmiştir. Araştırma sonucunda özel müzelerin dijital halkla ilişkiler araçlarını kullanmakta yetersiz oldukları ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda incelenen tüm özel müzelerin çeşitli dijital halkla ilişkiler araçlarını kullanmakta olduğu, paylaşımlarını kamuyu bilgilendirme amaçlı tek yönlü yaptığı ve hedef kitle ile interaktif iletişim kuramadığı tespit edilmiştir. Farklı kanallarda aynı içerikler paylaşılmakta ve paylaşım türü olarak daha çok duyuru şekli kullanılmaktadır. Müzeler dijital halkla ilişkiler araçlarından yararlanırken her hedef kitle için farklı içerikler üretmelidir. Bünyelerinde sosyal medya diline hâkim olan halkla ilişkiler uygulayıcıları istihdam etmeli ve hedef kitleye ulaşacak aktif bağlantılar kullanmalıdır. Ayrıca dünyadaki örneklerde görüldüğü üzere müzeler, dijital ortamda sosyal medya dışında 360 derece gezinti ya da mobil uygulama gibi farklı araçlar da kullanarak hedef kitlesiyle olan iletişimi güçlendirmelidir.
Özet (Çeviri)
In the 15th century, the foundations of museums began to be laid and nowadays museums regarded as prestige structure of cities. Museums providing to increase of education level to public's, at the same time they are corporations that to contain in itself of work of arts are preserving, hiding, exhibiting. Nowadays, developing technology and communication activities have affected to many corporations as well as profession of public relations and museum business. The relationship between museums and public relations has increased in parallel with technological developments. As a result of digitalization, digital public relations activities are effective and this activities also began to implemented in museums. Selected of thesis scope the 5 museums, have been researched what digital public relations activities realized the degree to which and this activities whether reached to effectively target audience at nowadays digitalization environment. The museums' of public relations tools have been examined at the this scope. As a result of research, particular museums' showed up to use insufficient implemented of digital public relations tools. In this scope, at examined museums, it has been ascertained that use several digital public relations tools and their sharings' for public information , so , one-way. At the same time museums' haven't been seen to also interactive communicated with target audience. The same content share on different channels and usually use announcements as a type of sharing. While museums take advantage of digital public relations tools, they should produce different contents for each target audience. At the their structure, museums should employ public relations practitioners who have full knowledge of social media language and it should use active connections to reach the target audience.In addition, as seen in the examples around the world, museums should make strong the communication with their target audience 360 degree surf or like some mobile applications using different tools at the digital environment without social media.