Etibakır A.Ş. Küre Yeraltı İşletmesinde yüksekte yapılan çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği
Occupational health and safety in Etibakır Küre Underground works at height
  1. Tez No: 674480
  2. Yazar: GÖKHAN OKCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KEMAL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: İş Kazası, İSG, İşçi Bilinci, Yüksekte Çalışma, Work Accident, OHS, worker awareness, working at height
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Madencilik sektörü insan gücüne dayalı bir iş kolu olduğundan dolayı tüm dünyada iş kazalarının ve insan kaybının fazla olmasından kaynaklı çok riskli sektörler arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, Etibakır A.Ş. Küre Yeraltı İşletmesinde Yüksekte Çalışmalardaki kaza riski, işçilerin bilinçlendirilmesi ve bilinç düzeyleri, işe uygun makine kullanımı, işe uygun olmayan ortam ve koşullarda işi reddetme hakları hakkındaki bilgi düzeyleri ve bu konuda amirlerin tavrı, iş veren ve iş veren vekillerinin iş güvenliği konusuna verdikleri önem gözlemler yapılarak incelenmiştir. Çalışma kapsamında farklı bölgelerde ve lokasyonlardaki farklı iş kolları ve makinelerle yüksekte yapılan çalışmalar, geçmişte karşılaşılan kazalar ve ramak kalalar değerlendirilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda İSG birimi ve Birim amirlerinin koordineli çalışması ve İSG hakkındaki devlet kontrolünde yapılan çalışmalar umut verici görülmektedir. İşçilerin bilinç düzeylerinin yüksek olduğu ve işveren ile işveren vekilinin bu konuda ciddi çalışmalarının olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The mining industry is one of the highest risk sectors for high loss of life and work accidents all over the world because of being labor-based line of work In this study, in Etibakır A.Ş. Küre Underground Operations the risk of working at height, the awareness level of workers and awareness-raising of them, the usage of suitable machine for the job, the knowledge level of workers about the right of refusing the job in inappropriate condition and environment for the job and the attitude of supervisors about it, the given importance to occupational safety by the employer and employer representatives have been examined with observing. Within the scope of study; working at height, past accidents and near misses with different lines of work and machines in different regions and locations are evaluated. In consequence of the work done, the coordinated work of OHS unit and OHS unit supervisors and the state controlled work on OHS are seen promising. It has been observed that the awareness level of the workers is high, employer and employer representatives work seriously on that