Bazı doğal gübrelerin Porsuk baraj göleti iklim koşulları altında ceviz gelişimi ve yetiştiriciliği üzerine etkileri
Effects of some natural fertilizers on walnut growth and cultivation under Porsuk dam lake climate conditions
  1. Tez No: 674550
  2. Yazar: HÜLYA YÜRÜKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ARDIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Ceviz, Organik Gübreleme, Makro-Mikro Element Analizleri, Walnut, Organic Fertilization, Macro-Micro Element Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma Porsuk Barajı ekolojik şartlarında 2019-2020 yılında beş yaşındaki ceviz fidanlarına uygulanan farklı gübrelerin, fidanın gövde uzunluğu, yan dal uzunluğu, yaprak sayısı, yaprak alanı, gövde çapı, fidan yüksekliği, taç genişliği, dallanma açısı, SPAD ve fotometrik indeksleri, yapraktaki azot (N), fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), bakır (Cu), mangan (Mn), çinko (Zn) analizleri, toprak analizleri kullanılarak bitki gelişimine etkilerini araştırmak için yapılmıştır. Gübre uygulaması öncesi toprağımızın özelliği; alkali, kil ve kireç miktarı yüksek, tuz, organik madde, fosfor miktarı çok düşük, potasyum miktarı düşük olarak analiz edilmiştir. Ceviz fidanlarına gübre uygulaması, 2019-2020 yıllarında, kontrol grubunun taç iz düşümünde katı organik gübre, ikinci deney gurubuna %5 oranında sıvı solucan gübresi, üçüncü deney gurubuna %5 oranında sıvı yarasa gübresi, fidanların vejetasyon döneminde, yapraktan püskürtme yöntemi ile yapılmıştır. Solucan, yarasa ve katı gübreleme sonrası yaprak analizlerinde, N, P, K, Cu ve Zn miktarlarının yetersiz seviyede, Ca, Mg, Fe ve Mn miktarlarının yeterli seviyede olduğu belirlenmiştir. Gübre uygulamaları sonrası solucan gübresinin topraktaki fosfor miktarını arttırdığı gözlenmiştir. Gübreler arasında SPAD ve fotometrik indeksler bakımından istatistiksel fark bulunamamıştır. Morfolojik ölçümlerde, yarasa ve solucan gübresi yaprak alanı bakımından katı gübreye göre daha iyi sonuçlar vermiştir. Dallanma açısı, fidan uzunluğu, taç genişliği ve gövde çapı bakımından solucan gübreli fidanların diğer gübrelere göre daha iyi performans gösterdiği belirlenmiştir. Çalışma alanındaki toprağının organik madde miktarının yetersiz, kireç ve kil düzeyinin yüksek olması, uygulanan gübrelerin yarayışlığını azalttığı görülmüştür. Topraktaki kil ve kireç miktarı düzenlenerek, organik madde miktarı, azot, fosfor, potasyum, bakır ve çinko içerikleri yüksek organik gübreleme yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the stem length, side branch length, leaf number, leaf area, stem diameter, seedling height, crown width, branching angle, SPAD and photometric indexes of different fertilizers applied to walnut seedlings of five years old in 2019-2020 under the ecological conditions of the Porsuk Dam , nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe), copper (Cu), manganese (Mn), zinc (Zn) analyzes in the leaf, soil analysis It was used to investigate the effects on plant growth. The feature of our soil before fertilizer application; The amount of alkali, clay and lime is high, the amount of salt, organic matter, phosphorus is very low, the amount of potassium is low. Fertilizer application to walnut seedlings was carried out in 2019-2020 by using solid organic fertilizer in the crown projection of the control group, 5% liquid worm manure for the second experimental group, 5% liquid bat manure for the third experimental group, and foliar spraying during the vegetation period of the seedlings. In the leaf analysis after worm, bat and solid fertilization, it was determined that the amounts of N, P, K, Cu and Zn were at insufficient levels and the amounts of Ca, Mg, Fe and Mn were at sufficient levels. It was observed that worm fertilizer increased the amount of phosphorus in the soil after fertilizer applications. There was no statistical difference between fertilizers in terms of SPAD and photometric indices. In morphological measurements, bat and worm manure gave better results than solid manure in terms of leaf area. It was determined that seedlings with worm fertilizers performed better than other fertilizers in terms of branching angle, sapling length, crown width and stem diameter. It was observed that the amount of organic matter in the soil in the study area was insufficient and the level of lime and clay was high, reducing the usefulness of the applied fertilizers. By regulating the amount of clay and lime in the soil, organic fertilization with high content of organic matter, nitrogen, phosphorus, potassium, copper and zinc should be done.