Türkiye'deki devlet üniversitesi kütüphanelerinin yönetim politikalarının kurumda çalışan kütüphanecilerin mesleki gelişimi üzerindeki rolü
The role of state university libraries management policies on the professional development of librarians in Turkey
- Tez No: 674612
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MALİK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Üniversite kütüphaneleri, Mesleki gelişim, Kütüphaneciler, Management (Administration), University libraries, Professional development, Librarianss
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'deki devlet üniversitelerinde çalışan kütüphanecilerin mesleki gelişim ihtiyaçlarının yöneticileri tarafından dikkate alınarak, bu ihtiyaçların giderilmesi için desteklenip desteklenmediğini belirlemektir. Araştırma kapsamında genel durum tespiti yapabilmek için web sitesi araştırması, telefon görüşmesi ve anket uygulaması yapılmıştır. Anket, Ağustos 2018 ve Temmuz 2019 tarihleri arasında tüm devlet üniversitelerinde çalışan 600 kütüphaneciye e-posta yoluyla uygulanmıştır. Kütüphanecilerin konu hakkındaki yaklaşımlarının ve genel durumun sayısal verilerle objektif olarak ölçülebilmesi, ilişkili ve bağımsız değişkenler açısından anlamlı bir farklılığın olup olmadığının değerlendirilmesine imkân vermesi nedeniyle, araştırmada nicel yöntem kullanılmıştır. Araştırma sonuçları SPSS istatistik hesaplama programıyla, frekans analizi, betimsel ve açıklayıcı istatistikler, T testi ve tekyönlü Anova testi uygulanarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucu genel olarak değerlendirildiğinde Türkiye'deki devlet üniversitelerinde çalışan kütüphanecilerin mesleki gelişimleri açısından, yönetimsel desteğin yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine whether the librarians working in public universities in Turkey are supported for their professional developments and their needs are fulfilled by their managers. Within the scope of the research, web site research, telephone call and questionnaire application were carried out in order to determine the general situation. The questionnaire was administered via e-mail to 600 librarians working at all public universities between August 2018 and July 2019. The quantitative method was used in this study, since librarians' approaches about the subject and the general situation can be measured objectively with numerical data and it allows to evaluate whether there is a significant difference in terms of related and independent variables. The results of the research were evaluated by using frequency analysis, descriptive and explanatory statistics, T test and one-way Anova test with SPSS statistical calculation program. When the research results are generally evaluated in terms of professional development of librarians working in public universities in Turkey, it has emerged as administrative support was insufficient.