Altıgen örgü üzerinde karma spin (1/2,3/2) ısıng sistemini kullanarak moleküler -temelli manyetik malzemelerin dinamik manyetik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of dynamic magnetic properties of molecular-based magnetic materials using the mixed spin (1/2, 3/2) ising system on hexagonal lattice
- Tez No: 674661
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GENÇASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karma spin (1/2, 3/2) Ising modeli, Yol ihtimaliyet yöntemi, Dinamik faz geçiĢi, Dinamik faz diyagramı, Mixed spin (1/2, 3/2 ) Ising model, Path probability method, Dynamic phase transition, Dynamic phase diagram, Reentrant behavior
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Öncelikle, yol ihtimaliyet yöntemini kullanarak, zamanla değiĢen manyetik alan altında karma spin (1/2, 3/2) Ising modelinin dinamik histerisiz özelliklerine etkileĢme parametrelerinin etkilerini inceledik. Sonra, etkileĢme parametrelerinin dinamik coersive alanlar ve dinamik remanent menyetizsayona etkisini araĢtırdık. Elde edilen sonuçların, MST (Melt spinning tekniği) ile üretilen bazı manyetik malzemeler ve bunların histerisiz özellikleri hakkında hem teorik hem de deneysel olarak bulunan sonuçlarla oldukça uyumlu olduğu tespit edilmiĢtir. Ġkinci olarak, temel fenomenolojisi ve arkasındaki mekanizma henüz tam manasıyla keĢfedilmemiĢ olan dinamik faz geçiĢleri araĢtırılmıĢtır. Dinamik denklemlerin nümerik çözümleri, dinamik faz geçiĢ sıcaklıkları ve tabiatlarını (birinci dereceden veya ikinci dereceden) verir. Dört farklı düzlemde dinamik faz diyagramları oluĢturulmuĢ ve bunların p, i, af temel fazları ve i+af, p+i hibrid fazlarını sergilemelerinin yanısıra dinamik üçlü kritik nokta, dinamik üçlü nokta, dinamik kritik uç nokta, dinamik çift kritik uç nokta içerdiği görüldü. Ġlaveten, etkileĢme parametrelerine bağlı olarak re-entrant davranıĢı tespit edilmiĢtir. Ayrıca telafi davranıĢları incelendiğinde, sistemin zengin telafi davranıĢı sergilediği de bulunmuĢtur.
Özet (Çeviri)
First, within the path probability method, the influences of the interaction parameters on the dynamic hysteresis properties of a mixed spin (1/2, 3/2) Ising model driven a timevarying magnetic field were investigated. We examined the effects of the interaction parameters on the dynamic hysteresis loops. Then, we investigated the impacts of the interaction parameters on the dynamic coercive fields and dynamic remanent magnetizations. Some of obtained results are in qualitatively good agreement with some theoretically reported studies as well as experimentally works in some magnetic materials and the hysteresis loops obtained within the melt spinning method. Second, we study the dynamic phase transitions (DPTs) that the mechanism behind them have not yet been discovered rigorously and their basic phenomenology is still undeveloped. Numerical solutions of the dynamic equations give DPT temperatures and the nature (a first- or second-order) of the DPTs. The dynamic phase diagrams were constructed in four different planes and display paramagnetic (p) phase, ferrimagnetic (i) phase, antiferromagnetic (af) phase and the i+af and i+p mixed or hybrid phases as well as the dynamic tricritical point and dynamic double critical end point, dynamic critical end point and dynamic triple point. Moreover, the reentrant behavior was observed that depending on the system parameters. We also examined the compensation behaviors and found that the system illustrates rich dynamic compensation behaviors.