Taze yol arkadaşlarının kendi aralarında ve ebeveynleri veya çocukları arasındaki kuşak çatışmasının incelenmesi
An investigation on generational conflict between 'fresh friends' and their parents or children
  1. Tez No: 674685
  2. Yazar: BARKIN DERE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN BAŞIBÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: kuşaklar arası çatışma, kuşaklar arası dayanışma, taze yol arkadaşım projesi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Bu araştırma kapsamında, Bebek Patlaması kuşağı, X kuşağı ve Y kuşağı olmak üzere 3 farklı kuşağı temsil eden 60+ Tazelenme Üniversitesi öğrencilerinin, Tazelenme Üniversitesi öğrencilerinin çocuklarının, Gerontoloji Bölümü öğrencilerinin ve Gerontoloji Bölümü öğrencilerinin ebeveynlerinin, kuşaklar arası çatışmalara ilişkin duygu, düşünce ve algılarının ortaya konularak incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu çalışma kapsamında, nitel araştırmalarda kullanılan fenomenoloji (olgu bilim) deseni kullanılmıştır. Araştırma kapsamında veri toplamak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve 5 odak grup çalışmasında toplamda 19 katılımcı ile görüşülmüştür. Verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Kuşaklar arası çatışmalar en çok uzlaşımsal ve işlevsel dayanışma kategorilerindeki bulgularda ortaya çıkmıştır. Bebek Patlaması ile X kuşağı katılımcılarının birbirine daha yakın düşünceler ortaya koyduğu, Y kuşağı katılımcılarının ise bu düşüncelere karşıt sayılabilecek düşüncelere sahip olduğu ve Y kuşağı katılımcılarının 1980'li yıllarda doğan üyeleri ile 1997 sonrası doğan üyeleri arasında da bariz bir düşünce farklılığının olduğu görülmüştür. Sonuç: Kuşaklar arası çatışmanın toplumumuzda en çok toplumsal değerler üzerinden gerçekleştiği ve azalan sosyalizasyon oranının kuşak çatışmasında önemli bir faktör olduğu bulgular tarafından desteklenmiştir. Tazelenme Üniversitesi'nin bir gerontolojik müdahale olarak bireylerde azalan sosyalizasyon oranını arttıracak yönde etki yaptığı ve bu sayede kuşak çatışmasını yapıcı bir zemine taşıyabildiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Within the scope of this study, it is aimed to reveal and examine the feelings, thoughts and perceptions of the 60+ Tazelenme University students, the children of the Tazelenme University students, the students of the Department of Gerontology and the parents of the students of the Gerontology Department, representing 3 generations of different generations. Method: In this study, phenomenology design of qualitative research was used. A semi-structured interview form was generated to collect data within the scope of the research, and a total of 19 participants were interviewed in 5 focus group studies. Content analysis was used for the analysis of the data. Results: Intergenerational conflicts mostly appeared in the findings in the consensual and functional solidarity categories, and it was observed that Baby Boom and Generation X participants expressed closer thoughts to each other, while Generation Y participants had opinions that could be regarded as opposed to these thoughts. It can be said that there is an obvious difference of opinion between the members of the generation Y participants born in the 1980s and those born after 1997. Conclusion: It has been observed that conflict between generations in our society mostly takes place over social values and that the decreasing rate of socialization is an important factor in generation conflict is supported by the findings. It was thought that the Tazelenme University, as a gerontological intervention, had an effect in increasing the decreased socialization rate in individuals and thus could carry the generation conflict to a constructive ground.