Gebelikte uyku kalitesi ile gebelik uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between sleep quality and pregnancy compliance in pregnancy
  1. Tez No: 674760
  2. Yazar: GÜL TAYBE ARKALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEZİBAN AMANAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Uyum, Uyku Kalitesi, Trimester, Adaptation, Pregnancy, Sleep Quality, Trimester
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu araştırma, gebelikte uyku kalitesi ile gebelik uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, analitik ve kesitsel olarak, 15 Mart 2020 – 15 Mart 2021 tarihleri arasında, Konya İl Merkezine bağlı Cihanbeyli Devlet Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine başvuran 369 gebe ile yürütülmüştür. Araştırma verileri,“Kişisel Bilgi Formu”,“Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi”ve“Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği-Gebeliğin Kabulü Alt Ölçeği”ile toplanmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, varyans analizi ve pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada gebelerin Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi toplam puan ortalamaları (9,49±2,88), Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği-Gebeliğin Kabulü Alt Ölçeği toplam puan ortalamaları (20,95±6,59) olarak saptanmıştır. Araştırmada gebelerin Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi alt boyutları ve toplam puan ortalamaları ile Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği-Gebeliğin Kabulü Alt Ölçeği toplam puan ortalamalarının birinci trimesterdan üçüncü trimestera doğru artış gösterdiği ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. Ayrıca araştırmada gebelerin trimesterlara göre uyku kalitesi ile gebeliğe uyum düzeyleri arasında pozitif yönde orta şiddette anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada gebelerin, genel olarak uyku kalitelerinin kötü, gebeliğe uyum düzeylerinin iyi olduğu, gebelik trimesteri arttıkça uyku kalitesi ve gebeliğe uyum düzeylerinin azaldığı ve bu sonucun tüm trimesterlar için geçerli olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the relationship between sleep quality during pregnancy and gestational adaptation. Material and Methods: The study was conducted analytically and cross-sectionally with 369 pregnant women who applied to the Gynecology Polyclinic of Cihanbeyli State Hospital in Konya City Center between March 15, 2020 and March 15, 2021. The research data was collected by using the“Personal Information Form”,“Pittsburgh Sleep Quality Index”and“Prenatal Self-Assessment Scale-Pregnancy Acceptance Sub-Scale.”The data was evaluated using descriptive statistics, analysis of variance, and Pearson correlation analysis. Results: In the study, the total mean score of the Pittsburgh Sleep Quality Index of pregnant women was (9.49±2.88), and the total mean score of the Prenatal Self-Assessment Scale-Pregnancy Acceptance Sub-Scale was (20.95±6.59). In the study, it was observed that the sub dimension and the total score averages of the Pittsburgh Sleep Quality Index of the pregnant women and the Prenatal Self Evaluation Questionnaire- Acceptance of Pregnancy Subscale total score averages increased from the first trimester to the third trimester and this difference was statistically significant. Also, in the study, a moderate and positive correlation was found between the sleep quality of the pregnant women and their level of adaptation to pregnancy, according to their trimesters. Conclusion: In this study, it was concluded that the sleep quality of the pregnant women in general was bad, the level of their adaptationt to pregnancy was good, the sleep quality and gestational adaptation levels decreased as the pregnancy trimester increased, and this result was valid for all trimesters.