Kritik iskemik ayak hastalarında preoperatif olarak ölçülen transkutanöz oksijen basıncı ölçümünün klinik değerlendirmeyle verilen operasyon kararı ile tutarlılığının değerlendirilmesi
Consistency of operation decision made by clinical evaluation with transcutaneous oxygen pressure measurement in critical limb ischemia
- Tez No: 289098
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HALİT ÖZYALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: CLİ, amputasyon seviyesi, transkutanöz oksijen basıncı, TASC 2007 rehberi, CLİ, transcutaneous oxygen pressure, amputation level, TASC 2007 PAOD guideline
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Amputasyon seviyesini tek başına net olarak belirleyebilen tanı yöntemi üzerinde hala bir konsensus oluşturulamamıştır. Çalışmamızda preoperatif transkutanöz oksijen basıncı ölçüm yönteminin klinik şüphe ile karar verilen amputasyon seviyesi ile ve reoperasyon oranları ile tutarlılığı araştırıldı.Çalışma şekli: Retrospektif kesitsel bir çalışma yapıldı.Olgular ve yöntem: Çalışmamız 2007 yılı temmuz ayı ile 2009 aralık ayı arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünde opere edilen hastalar dahil edilerek yapılmıştır. Olgular ortopedi polikliniğine, acil servise veya ege üniversitesi tıp fakültesi diabetik ayak konseyine başvuran hastalar arasından seçilmiştir. Hastalara preoperatif olarak TcPO2 ölçümü yapılmıştır. TASC 2007 klavuzunda yer alan Fontaine evre IV ve Rutherford evre VI olarak sınıflandırılan olgular çalışmaya dahil edildi. Travmatik, tümöral, konjenital, ilaçlara bağlı iskemik lezyonlar çalışmadan dışlanmıştır. Çalışmaya sadece diabetes mellitus ve / veya aterosklerotik periferik damar hastalığına bağlı olarak gelişen kronik iskemik ayak (CLİ) hastaları dahil edilmiştir. Akut arter hastaları dahil edilmemiştir. Çalışmaya toplam 79 hasta alındı, 83 bacak ameliyat edildi. 107 adet operasyon uygulandı. Bu hastalardan 68 tanesi erkekti(% 86,1) ve 11 tanesi kadındı(% 13,9). Hastaların yaş aralığı 35-98 arasındaydı ve ortalama yaşı 64,46 idi. Bu hastalardan 57 tanesi sigara içiyordu(% 72,2) , 22 tanesi sigara içmiyordu(27,8). Hastaların 55 tanesinde DM vardı(% 89,26).Sonuçlar: : Primer operasyonlarda minor amputasyon oranı % 54,2 iken major amputasyon oranı % 33,7 olarak hesaplanmıştır. Debritman oranı ise % 12 olarak hesaplanmıştır. Olgularda primer operasyon öncesi yapılan preoperatif TcPO2 değeri ortalaması 34.87 olarak hesaplanmıştır, reoperasyonların ortalama TcPO2 değeri ise 24,91 olarak hesaplanmıştır. TcPO2 değerlerine göre 2 gruba ayırdığımız olgularda yapılan Pearson ki-kare istatiksel analizine göre; basıncın 30mmHg altında olduğu olgular reoperasyona gıden olguların %83,3'ünü oluştururken basıncın 30mmHg üstünde olduğu olgular %16,7'sini oluşturur. Bu oranların varlığı alınan 30 mmHg'lık eşik değerin ( 42 ) reoperasyon oranlarını değerlendirmede ve amputasyon seviyesini belirlemede anlamlı bir düzey olduğunu göstermektedir. (p >0,001). Olgulardan 11 tanesi exitus olmuştur.Tartışma: çalışmamızda elde edilen sonuçlara bakarsak TcPO2 ölçüm yönteminin amputasyon seviyesine karar vermede hala etkili bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Klinik endikasyon ile TcPO2 ölçümü birlikte kullanıldığında cerrahın karar vermesini kolaylaştırabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Still, there is no consensus on determining the level of amputation by only one non-invasive procedure. In our study, we compare the consistincy of clinically determined levels of amputation and reoperation rates with the preoperative values of transcutaneous oxygen pressure measurement procedure.Study design: A retrospective sectional study was performed.Patients and method: This study is performed at the hospital of medicine faculty of ege university, department of orthopedics and traumatology by the years july 2007 and december 2009. The patients which were operated had chosen from the ortopedics polyclinic, emergency service, and the council of diabetic foot. Preoperative TcPO2 measurement was performed for all patients which had lesions Fontaine stage IV that was explained in the TASC 2007 PAOD guideline. The ischemic lesions that were related to the drugs, congenital, tumoral or traumatic were not included to the study. Patients that had diabetes mellitus and/or aterosclerotic peripherial arterial disease were included to the study. Totally 79 patients, 83 extremity were operated primarily, and 107 operations were performed. 68 of them were men(86,1%) and 11 of them were women(13,9%). The patients were between the ages 35-98, and the mean age was 64,46. 57 of them have been smoking(72,2%). 55 of the patients had diabetes mellitus( 89,26%).Results: In primary operations, the rate of minor amputations were 54,2% and the rate of major amputations were 33,7%. The mean value of primary operations preoperative TcPO2 was 34,87 ,and the mean value of the reoperations preoperative TcPO2 was 24,91. We divided the patients into two groups according to the threshold value of 30 mmHg TcPO2. The patients who undervent reoperation had primary preoperative TcPO2 value below 30 mmHg pressure includes the 83,3% of of reoperated patients, and the 16,7% of reoperated patients had the primary preoperative TcPO2 value above 30 mmHg pressure. This threshold value of 30 mmHg pressure was a good indicator for deciding the level of amputation level and for predicting the reoperation rate according to our study and the TASC 2007 PAOD GUİDELİNE.Conclusion: The integration of this parameter with other personal clinical criteria may be a valuable help to the surgeon in decision making.