Total diz protezinde medial parapatellar insizyon ile subvastus insizyonun sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the results of medial parapatellar incision and subvastus incision in total knee prosthesis
  1. Tez No: 674815
  2. Yazar: MEHMET MENKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAİF ÖZDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Total diz protezi, medial parapatellar insizyon, subvastus insziyon, Total knee arthroplasty, medial parapatellar approach, subvastus approa
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Total diz protezi ortopedik cerrahide en sık uygulanan ameliyatlardan biridir. Ameliyat sonrası komplikasyonları en aza indirmek ve hasta memnuniyetini arttırmak temel hedeflerden biri olmalıdır. Amacımız diz protezinde sıklıkla kullanılan iki insizyon olan medial parapatellar insizyon ile subvastus insizyonun patellofemoral komplikasyonlarla ilişkisini araştırmak ve hasta memnuyetini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada hastanemize 2010 - 2020 yılları arasında başvuran, osteoartrit tanısı konulmuş ve total diz protezi yapılmış olan ve takiplerine devam edilmiş olan 488 hastayı değerlendirdik. Bunlardan 242 tanesine medial parapatellar(%49.6), 246 tanesine ise subvastus insizyon (%50.4) kullanılarak total diz protezi yapılmıştı. Bu iki hasta gurubunu anterior diz ağrısı, patellar tilt, lateral retinakular gevşetme ihtiyacı, insall salvati indeksi ve womac skoru açısından karşılaştırdık. Bulgular: MPP veya SV insizyon ile total diz protezi uygulanan hastalar demografik özellikleri açısından karşılaştırıldığında iki gurup arasında yaş(p:0,186), cinsiyet(p:0,769), sigara kullanımı(p:0,607), BMI(p:0,051), eşlik eden hastalıklar (p:0,509) bakımından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Subvastus insizyonda lateral retinakular gevşetme ihtiyacının (p:0,001), insall salvati indeksinin (p:0,001) ve patellar tiltin (p:0,001) MPP insizyona göre belirgin olarak daha az olduğu saptandı. İki gurup arasında anterior diz ağrısı (p:0,087) ve WOMAC skorları(0,052) açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç: Subvastus insizyon patellofemoral komplikasyonlar bakımından medial parapatellar insizyona göre avantajlıdır. Fakat bu avantajlara rağmen hastaların womac skorlarında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Dolayısıyla subvastus insizyon patellofemoral komplikasyonları azaltsada total diz protezinin başka komplikasyonlarını arttırmış olabilir. Bunun için iki insizyonu farklı komplikasyonlar açısından karşılaştıran çalışmalar da yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Total knee replacement is one of the most common operations in orthopedic surgery. One of the main goals should be minimizing postoperative complications and increasing patient satisfaction. Our aim is to investigate the relationship between the medial parapatellar incision and the subvastus incision, which are two frequently used incisions in knee prosthesis, with patellofemoral complications, and to compare patient satisfaction. Methods: In this study, we evaluated 488 patients who applied to our hospital between 2010 and 2020, were diagnosed with osteoarthritis, had a total knee prosthesis and were followed up. Of these, 242 had a medial parapatellar (49.6%), and 246 had a total knee prosthesis with a subvastus incision (50.4%). We compared these two patient groups in terms of anterior knee pain, patellar tilt, lateral retinacular release need, insall salvati index and womac score. Results: Among the demographic types of patients with MPP or SV incision and total knee prosthesis, age (p: 0.186), gender (p: 0.769), smoking (p: 0.607), BMI (p: 0.051), accompanying diseases (p: 0.509) ), no significant difference was detected. In the subvastus incision, the need for lateral retinacular release (p: 0.001), insall salvati index (p: 0.001) and patellar tilt (p: 0.001) were found to be significantly less than MPP incision. Anterior knee pain (p: 0.087) and WOMAC scores (0.052) between the two groups were described with a significant meaning. Conclusion: Subvastus incision is advantageous over medial parapatellar incision in terms of patellofemoral complications. However, despite these advantages, no significant difference was found in the womac scores of the patients. Therefore, although subvastus incision decreases patellofemoral complications, it may increase other complications of total knee prosthesis. For this, studies comparing the two incisions in terms of different complications should also be performed.