Yalancı gebe tavşanlarda infrared termografi bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of infrared thermography findings in pseudopregnant rabbit
  1. Tez No: 674992
  2. Yazar: HANDE KUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNEŞ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Progesteron, Tavşan, Termografi, Yalancı gebelik, Progesterone, Pseudopregnancy, Rabbit, Thermography
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Yalancı gebe tavşanlarda termografik incelemelerin tanıdaki etkinliği, bu görüntülerin yalancı gebelik sürecindeki değişimi ve serum progesteron düzeyi ile olan ilişkisi incelendi. Gereç ve Yöntem: Yeni Zelanda ırkı, 14 adet sağlıklı dişi tavşan iki adet çalışma grubuna ayrıldı. Birinci çalışma grubuna çalışmanın 0. gününde (Grup 1, n=7) GnRH enjeksiyonu (0,2 ml Buserelin asetat, im) ile yalancı gebelik indüksiyonu yapıldı. İkinci gruba ise (Grup 2, n=7) plasebo (0,2 ml %0,9 NaCl, im) verildi. Tüm tavşanlardan 0-5-10 ve 15 günlerde rektal sıcaklık alındı, göz, burun ucu ve vulvar termografi uygulandı, Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemi ile serum progesteron (P4) değerleri ölçüldü. Bulgular: Yalancı gebe grubunda göz, burun ve vulvar bölge sıcaklığı 10. günde daha yüksekti (p0,05). Rektal sıcaklık artışı ise yalancı gebe grubundaki sadece 15. günde idi (p0,05). Serum P4 değeri ile termografik ve rektal ölçümler arasında düşük negatif korelasyon (-0,04), burun sıcaklığı ile ile rektal sıcaklık en yüksek korelasyon gözlendi (0,28). Sonuç: Tavşanlarda termografi uygulamaları noninvaziv, ve hızlı şekilde vücut sıcaklığının izleminde yararlı olup, yalancı gebeliğin 10. gününde göz, burun ve vulvadaki sıcaklık artışını belirleyebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The effectiveness of thermographic examinations in the diagnosis of pseudopregnant rabbits, the change of these images in the pseudopregnancy process and its relationship with serum progesterone level were investigated. Materials and Methods: 14 healthy female rabbits of New Zealand breed were divided into two study groups. Pseudopregnancy induction was performed in the first study group with GnRH injection (0.2 ml Buserelin acetate, intramuscularly) on the 0th day of the study (Group 1, n=7). The second group (Group 2, n=7) was given placebo (0.2 ml 0.9% NaCl, intramuscularly). Rectal temperature was taken from all rabbits on days 0-5-10 and 15, eye, nasal tip and vulvar thermography were applied, and serum progesterone (P4) valueswere measured by Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Results: In the pseudopregnant group, the temperature of the eyes, nose and vulvar region was higher on the 10th day (p0.05). The increase in rectal temperature was only on the 15th day in the pseudopregnant group (p0.05). Low negative correlation (-0.04) was observed between serum P4 value and thermographic and rectal measurements, and the highest correlation was observed between nasal temperature and rectal temperature (0.28). Conclusion: Thermography applications in rabbits are useful in noninvasive and rapid body temperature monitoring and can determine the temperature increase in the eyes, nose and vulva on the 10th day of pseudopregnancy.