Otoimmün tiroidit tanılı hastalarda nötrofil-lenfosit, lenfosit-monosit, platelet-lenfosit oranlarının klinik durum ve hasta özellikleri ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between neutrophil-lymphocyte, lymphocyte- monocyte, platelet-lymphocyte ratio, clinical status and patient characteristics in patients with autoimmune thyroiditis
- Tez No: 675133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN YOKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik otoimmün tiroidit, Hashimoto tiroiditi, NLO, TLO, LMO, MPV, Chronic autoimmune thyroiditis, Hashimoto's thyroiditis, NLR, PLR, LMR, MPV
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Kronik otoimmün tiroidit (Hashimoto Tiroiditi) iyot eksikliği görülmeyen bölgelerde primer hipotiroidizmin en sık sebebi olup, iç hastalıkları pratiğinde sık karşılaşılan ve tedavi edilen bir endokrin bozukluktur. Çalışmamızdaki amaç; çoğu merkezde kolay ulaşılabilen bir tetkik olan hemogram ölçümünden elde edilebilen nötrofil-lenfosit oranı (NLO), trombosit-lenfosit oranı (TLO), lenfosit-monosit oranı (LMO) ve ortalama trombosit hacmi (MPV)'nin kronik otoimmün tiroiditteki inflamasyonla ilişkisini araştırmak ve tanısal değerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza kronik otoimmün tiroidit tanısıyla takip edilen 18 yaş üstü 123 hasta ve 101 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplam 224 olgu dahil edildi. Olguların klinik, laboratuvar bulguları ve tedavi yaklaşımları retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda hastaların yaş ortalaması 38,56±10,64 idi ve olguların %96,7'si kadınlardan oluşmaktaydı. Yaş ortalaması ve kadın cinsiyet sıklığı hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. Hasta grubunun anti-tiroperoksidaz (Anti-TPO) ve tiroid stimülan hormon (TSH) düzeyi kontrol grubuna oranla anlamlı olarak daha yüksekti. Hemoglobin ve kreatinin değerleri ise hasta grubunda anlamlı olarak daha düşük saptandı. Tiroid hormon replasmanı alan tiroiditli gruptaki TSH değeri almayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti. Gruplar arası sT4, nötrofil, lenfosit, monosit, trombosit, lökosit, c-reaktif protein (CRP), ferritin, sedimantasyon, alanin amino transfetaz (ALT), aspartat amino transferaz (AST), üre, glukoz ve vitamin B12 değerleri benzer bulundu. NLO ve MPV hasta grubunda; TLO ve LMO ise kontrol grubunda daha yüksek saptandı ancak sonuç anlamlı bulunmadı. Tiroid hormon replasmanı alan ve almayan tiroiditli gruplar arasında NLO, TLO ve LMO değerleri benzerdi. NLO ile TLO, lökosit ve CRP arasında pozitif anlamlı korelasyon; LMO ile negatif anlamlı korelasyon saptandı. LMO ile TSH arasında pozitif anlamlı korelasyon; TLO ile negatif anlamlı korelasyon saptandı. TLO ile hemoglobin, lökosit ve MPV arasında negatif anlamlı korelasyon saptandı. Sonuç: Kronik otoimmün tiroidit ve kontrol grupları arasında NLO, TLO, LMO ve MPV değerleri benzer bulundu. Bu parametrelerle kronik otoimmün tiroiditin ilişkisinin araştırıldığı daha geniş hasta katılımlı, çok merkezli, prospektif çalışmalara ve meta analizlere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic autoimmune thyroiditis (Hashimoto Thyroiditis) is the most common cause of primary hypothyroidism in areas where iodine deficiency is not observed, and it is an endocrine disorder that is frequently encountered and treated in internal medicine practice. The purpose of our study; to investigate the relationship between neutrophil-lymphocyte ratio (NLR), platelet-lymphocyte ratio (PLR), lymphocyte-monocyte ratio (LMR) and mean platelet volume (MPV), which can be obtained from hemogram measurement, which is easily accessible in most centers, and is to examine its diagnostic value. Materials and Methods: A total of 224 patients, including 123 patients over the age of 18 and 101 healthy volunteers, who were followed up with a diagnosis of chronic autoimmune thyroiditis were included in our study. Clinical, laboratory findings and treatment approaches of the cases were evaluated retrospectively. Results: In our study, the average age of the patients was 38,56 ± 10,64 and 96,7% of the cases were women. The mean age and frequency of female gender were significantly higher in the patient group. Anti-thyroid peroxidase (Anti-TPO) and thyroid stimulating hormone (TSH) levels of the patient group were significantly higher than the control group. Hemoglobin and creatinine values were found to be significantly lower in the patient group. The TSH value was significantly higher in the group with thyroiditis who received thyroid hormone replacement than the group who did not. Among the groups, fT4, neutrophil, lymphocyte, monocyte, platelet, leukocyte, c-reactive protein (CRP), ferritin, sedimentation, alanine amino transferase (ALT), aspartate amino transferase (AST), urea, glucose and vitamin B12 values were found to be similar. In NLR and MPV patient group; PLR and LMR were higher in the control group, but the result was not significant. NLR, PLR and LMR values were similar between groups with thyroiditis who received and did not receive thyroid hormone replacement. Positive significant correlation between NLR and PLR, leukocyte and CRP; there was a significant negative correlation with LMR. Positive significant correlation between LMR and TSH; there was a significant negative correlation with PLR. There was a significant negative correlation between PLR and hemoglobin, leukocyte and MPV. Conclusion: NLR, PLR, LMR and MPV values were found to be similar between chronic autoimmune thyroiditis and control groups. Multi-center, prospective studies and meta-analyzes with larger patient participation are needed to investigate the relationship between these parameters and chronic autoimmune thyroiditis.