Graves hastalığında başlangıç ve tedavinin 6. ayında hemogramdaki inflamatuar parametreler ile tiroid stimülan immünglobulin (TSI) düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between inflammatory parameters in hemogram and thyroid stimulating immunoglobulin (TSI) level at the beginning and at the 6th month of treatment in graves' disease
  1. Tez No: 835015
  2. Yazar: SÜMEYYE GÖKDUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Graves hastalığı, İnflamatuar parametreler, Tiroid Stimülan İmmünglobulin, Graves disease, Inflammatory parameters, Thyroid Stimulating Immunglobulın
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Graves hastalığı (GH), diffüz guatr ve hipertiroidizm ile karakterize otoimmün tiroid hastalığıdır. Tirotoksikozun ayırıcı tanısında, hastalık nüksü ve aktivitesini göstermede TSI kullanılmaktadır. Ancak ulaşılabilirlik ve maliyet TSI kullanımını sınırlandırmaktadır. Çalışmamızda GH tanı ve takibinde TSI yerine kullanılabilecek ve kolay ulaşılabilen belirteç varlığı araştırılmıştır. Hastaların başlangıç ve antitiroidal tedavi sonrası 6. aydaki tam kan sayımından elde edilen NLO, MLO, TLO, SII indeks, PIV gibi inflamatuar belirteçler ile TSI düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Haziran 2018 ve Haziran 2023 tarihleri arasında Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı polikliniğinde takipli 162 GH tanılı hasta retrospektif olarak incelendi. Akut veya kronik enfeksiyonu olanlar, hematolojik ve romatolojik hastalığı, malignite öyküsü olanlar, gebeler, takibe gelmeyen hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Serbest T4 düzeyine göre hastalar, hafif, orta, ağır şiddetli hastalık olarak 3'e ayrıldı. Hastaların tanı anındaki ve 6 ay antitiroid tedavi sonrasındaki tiroid fonksiyon testleri, hemogram parametreleri ve TSI değerleri karşılaştırıldı. İstatistiksel olarak anlamlı bulunan parametrelerin TSI ile korelasyonu her grup için ayrı ayrı incelendi. Bulgular: Çalışmaya Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Polikliniğimizde 2018-2023 yılları arasında takip edilen GH tanılı 108 kadın (%66.7), 54 erkek (%33.3) toplam 162 hasta dahil edildi. Bu hastaların yaşı 18 ile 83 arasında değişmekte olup yaş ortalaması 42.68 ± 15.33 saptanmıştır. Tedavi sonrası başlangıca göre hemoglobin (p=0.009), lökosit (p=0.001), nötrofil (p=0.002), lenfosit (p=0.002), eozinofil (p=0.033), bazofil (p=0.001) ve TSH (p=0.001) anlamlı artış varken; monosit (p=0.003), trombosit (p=0.010), TLO (p=0.001), MLO (p=0.001), sT3 (p=0.001), sT4 (p=0.001) anlamlı azalma izlendi. İstatistiksel olarak anlamlı bulunan bu parametrelerin TSI ile korelasyonu incelendi. Tüm hastalarda başlangıç ve tedavi sonrası 6. ay değerleri incelendiğinde; TSI ile monosit ve MLO arasında pozitif yönde çok zayıf korelasyon ve sT3 ile pozitif yönde zayıf korelasyon tespit edildi. Ağır şiddetli hastalık grubunda TSI ile RDW ve sT3 arasında pozitif yönde zayıf korelasyon saptandı. Sonuç: Graves hastalığı takibinde TSI'ya alternatif olarak kullanılabilecek güvenilir bir belirteç saptanmamış olsa da monosit, MLO ve ağır şiddetli hastalarda RDW'nin hastalık takibinde aktivasyonu göstermede fikir verebileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Graves' disease (GD) is an autoimmune thyroid disease characterized by diffuse goiter and hyperthyroidism. TSI is used in the differential diagnosis of thyrotoxicosis, disease recurrence and activity. However, accessibility and cost limit the use of TSI. In our study, we investigated the availability of easily accessible markers that can be used instead of TSI in the diagnosis and follow-up of GD. We aimed to evaluate the relationship between inflammatory markers such as NLO, MLO, TLO, SII index, PIV and TSI levels obtained from complete blood count at baseline and 6 months after antithyroidal therapy. Materials and Methods: Between June 2018 and June 2023, 162 patients with GD who were followed up in Celal Bayar University Faculty of Medicine, Department of Endocrinology and Metabolic Diseases outpatient clinic were retrospectively analyzed. Patients with acute or chronic infections, hematologic and rheumatologic diseases, history of malignancy, pregnant women, and patients who were not available for follow-up were excluded. According to free T4 level, patients were divided into 3 groups as mild, moderate and severe disease. Thyroid function tests, hemogram parameters and TSI values at the time of diagnosis and after 6 months of antithyroid therapy were compared. The correlation of the statistically significant parameters with TSI was analyzed separately for each group. Results: A total of 162 patients (108 women (66.7%) and 54 men (33.3%) diagnosed with GD who were followed up in our Endocrinology Outpatient Clinic of Celal Bayar University Faculty of Medicine between 2018 and 2023 were included in the study. The age of these patients ranged between 18 and 83 years with a mean age of 42.68 ± 15.33 years. Hemoglobin (p=0.009), leukocytes (p=0.001), neutrophils (p=0.002), lymphocytes (p=0.002), eosinophils (p=0.033), basophils (p=0.001) and TSH (p=0. 001) were significantly increased, while monocytes (p=0.003), platelets (p=0.010), TLO (p=0.001), MLO (p=0.001), sT3 (p=0.001), sT4 (p=0.001) were significantly decreased. The correlation of these statistically significant parameters with TSI was analyzed. When baseline and 6-month post-treatment values were analyzed in all patients, a very weak positive correlation was found between TSI and monocytes and MLO and a weak positive correlation was found with sT3. In the severe disease group, a weak positive correlation was found between TSI and RDW and sT3. Conclusion: Although no reliable marker that can be used as an alternative to TSI in the follow-up of Graves' disease has been found, monocytes, MLO and RDW in severe patients may give an idea about the disease activitiy during follow up.