A critical approach on urban development in the city of Amman: The case of Rainbow Street
Amman şehrinde kentsel gelişime kritik bir yaklaşım:Rainbow Caddesi örneği
  1. Tez No: 675137
  2. Yazar: LEEMA JAMIL OUFE AL KHWAJA
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. AYŞE İREM KIRIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel gelişim, Yenileme, Gezinti Yeri, Gökkuşağı Caddesi, Urban development, Regeneration, Promenade, Rainbow Street
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Şehirler zaman içinde kademeli olarak gelişir, dönüşümlerden geçer; nüfus artar, yeni projeler uygulanır ve şehrin kentsel çevresi de dönüşüme uğrar. Sokakların ve mahallelerin ölçeğindeki değişiklikler, kentsel bağlamın daha büyük ölçekte dönüşümünü temsil ediyor, bu yüzden kentsel gelişimi temsil eden bir cadde üzerinde çalışmak istiyorum. Ürdün'ün başkenti Amman, kentsel kesiminde gelişme ile karşı karşıya kalan şehirlerden biridir. Bu nedenle, bu araştırma Ürdün'ün Amman kentindeki kentsel gelişimi tek bir vaka çalışmasına odaklanarak araştırıyor. Örnek olay, Amman'ın en eski mahallelerinden biri olan Jabal Amman mahallesinde bulunan Rainbow caddesiydi. Bu cadde, 20. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar olan dönemde fiziksel işlev ve özelliklerinde birçok değişiklikle karşılaştı, ayrıca 2008 yılında da yenilenmiştir. Çalışmanın amacı, bu sokaktaki halihazırdaki (2019) durumlara ve son 15 yılda tarihini ve gelişimini inceleyerek nasıl değiştiğine, çalışan ve ziyaret eden bireylerin deneyimlerini anlayarak bir sonuç çıkarmaktır. Ayrıca çalışma, hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığını ve işe yarayıp yaramadığını görmek için yenileme projesini gözlemlemeyi ve yeniden incelemeyi amaçlamaktadır. Bu tezde, araştırmacı 2008 yılında yenileme projesini incelemeye başlar ve daha sonra şu anda gözlemlendiği gibi cadde hakkında bir açıklama yapmak için hareket eder. Bu açıklama sırasında araştırmacı, onu gezinti yeri olarak ele alır. Nitel yaklaşım, bu çalışmada şu anda sokağı gözlemleyerek veri toplamak ve mevcut durumlarla ilgili bir analiz yapmak için bireylerle anket ve görüşmeler yapmak amacıyla kullanılmaktadır. Katılımcılar ilçeyle olan bağlantılarına göre seçilirler, üç gruba ayrılırlar: dükkan sahipleri, evlerde oturan yerel halk ve cadde ziyaretçileri. Araştırmacının 2008'den önce (yenileme projesinden önce) cadde hakkında biraz bilgi edinmesi gerekiyordu, bundan dolayı o tarihten önce caddeyi bilen bazı katılımcıların seçilmesi önemliydi. İkisi o sokakta mülk sahibi, ikisi 2008'den önce sokakta yaşayan (yerel halk), üçü o sokakta çalışan ve geri kalanı ise sokakta ziyaretçi olarak dolaşan, otuz yedi kişi ile görüşmeler yapıldı. Röportaj yapmayı kabul etmeyenler için yazılı soruların kopyası kendilerine dağıtıldı. (yerel halk'dan 2 kişi, mülk sahiplerin'den 5 kişi, ziyaretçilerden ise 20 kişi ile.) Önceki çalışmalar, sokağı benzersiz kılan en önemli faktörlerin, insanları bir araya getirmek için açık alanlara ve yaya yerlerine sahip olmak olduğunu ayrıca caddede yeşillikler ve bazı gölgeleme unsurları eklemek gibi bazı iyileştirmeler yapılmasına gerçekten ihtiyaç olduğunu gösterdi. Bunun yanı sıra, 10 yıl öncesinden sokağı bilen katılımcılar için sokağın karşılaştığı dönüşümlere katılanlar ve katılmayanlar var ama yine de hepsi bu dönüşümlerle ilgileniyorlar ve buradan ayrılamıyorlar.
Özet (Çeviri)
Cities developed gradually over time, go through transformations; the population increases, new projects executed, and the urban environment of the city is transformation also. The changes in scale of the streets and neighborhoods represent the transformation of the urban context in the bigger scale, therefore I want to study a street as representative the urban development. Amman, the capital city of Jordan, is one of the cities facing development in its urban. Hence, this research explores the urban development in Amman, Jordan through focusing on one case study. The case study was Rainbow street located in Jabal Amman neighbourhood, one of the oldest neighbourhoods in Amman. This street faced many changes in its physical function and features during the period between 20th and 21st century, also it was regenerated in 2008. The aim of the study is to draw a conclusion about the situations in this street at present (2019) and how it has been changed through studying the history and the development of it during the last 15 years, understanding the experiences of individuals who are working and visiting it. Moreover, the study aims to observe and restudy the regeneration project to see if its goals has been achieved and worked well. In this thesis, the researcher begins with studying the regeneration project in 2008 then moving to make a description about the street as observed at present. During that description, the researcher deals with it as promenade. The qualitative approach is used in this study for collecting data through observing the street at present and making questionnaires and interviews with the individuals to make an analysis about the current situations at present. The participants are selected according to their connections with the district, they divided into three groups: shop owners, local people residing in houses, and visitors of the street. The researcher needs to get some information about the street before 2008 (before the regeneration project) consequently choosing some of the participants knowing the street before that date was important. Interviews were conducted with 37 participants, 2 of them are owners in the street, 2 of them are living in the street before 2008 (local people), 3 of them are working in the street and the others are street visitors. For those who did not accept to make interviews with, printed copy questions were distributed to them (2 of local people, 5 of owners, 20 of visitors). The previous studies showed that the most prominent components making the street unique is having open spaces for gathering people and having places for pedestrian, there is a real need to make some enhancement in the street like adding greeneries and some shading elements. In addition to that, for participants who know the street before 10 years ago, they are agreed and unagreed with the transformations that the street faced but they still interested in it and cannot leave it.