Yabancı dil öğretmenlerine yönelik düzenlenen hizmet içi eğitimlerin etkililiğine ilişkin öğretmen görüşleri
Teacher's opinions on the effectiveness of in-service trainings for foreign language teachers
  1. Tez No: 675145
  2. Yazar: VİLDAN ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: hizmet içi eğitim, İngilizce öğretmenleri, yabancı dil, etkililik, mesleki gelişim, in-service training, English teachers, foreign language, effectiveness, professional development
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma ile yabancı dil öğretmenlerine yönelik düzenlenen hizmet içi eğitimlerin etkililiğine ilişkin yabancı dil öğretmenlerin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırmaya dayalı olgu bilim modeli tercih edilmiştir. Çalışmanın katılımcılarını Yozgat'ta görev yapan 20 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak literatür taraması yapılarak ve uzman görüşleri alınarak hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma verileri betimsel analiz ve içerik analiz tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda; İngilizce öğretmenlerinin hizmet içi eğitim faaliyetlerinin planlanması, uygulanması, hizmet içi eğitim binasının fiziksel durumu, organizasyonu ve yönetimi, eğitimde görevli eğiticiler ve etkili ve başarılı bir hizmet içi eğitimin özelliklerine yönelik görüşleri ortaya konmuştur. Elde edilen bulgulardan yola çıkarak, etkili ve nitelikli bir hizmet içi eğitim için öncelikle ihtiyaç analizinin yapılmasının, eğitim zamanının ve saatinin öğretmen istekleri göz önüne alınarak planlanmasının, içeriğin güncel teknoloji ve uygulamalar, metotlar ve aplikasyonlar başta olmak üzere öğretmen istekleri dikkate alınarak seçilmesinin, eğitimde görevli personelin alanında uzman İngilizce ve Türkçeyi akıcı konuşan ve hitabeti güçlü eğiticiler arasından seçilmesinin ve eğitimlere gönüllü katılımın öncelik olarak alınmasının, temel olarak eğitimlerin amacına ulaşmasına yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
With this research, it is aimed to determine the opinions of foreign language teachers about the effectiveness of in-service trainings organized for foreign language teachers. In the study, the phenomenology model based on qualitative research was preferred. The participants of the study were 20 English teachers working in Yozgat. As a data collection tool, a semi-structured interview form prepared by literature review and taking expert opinions was used. Research data were analyzed using descriptive analysis and content analysis techniques. As a result of the research, the opinions of English teachers on the planning and implementation of in-service training activities, the physical condition, organization and management of the in-service training building, the characteristics of the trainers in the training and the characteristics of an effective and successful in-service training were revealed. Based on the findings obtained, for an effective and qualified in-service training, first of all, the needs analysis should be done, the training date and time should be planned by taking into account the wishes of the teachers, the content of the training should be selected by considering the wishes of the teachers, especially the current technology and applications, methods and techniques. it is thought that choosing the instructor from among the trainers who are experts in their fields, fluent in English and Turkish and have a strong oratory and taking voluntary participation in the trainings as a priority and supporting the participants will basically help the trainings reach their goals.