Şeyhülislamlığa Ait 1 numaralı Telhis Defterinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi (vr.1-82)
Transcription and assessment of Telhis Book numbered I belonging to Shaykh al-Islamate (vr.1-82)
- Tez No: 675172
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ YURDAKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İlmiye Organization, Telhis Book, Tevcihat
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 368
Özet
Osmanlı Devleti tarihi açısından önemli kaynaklar arasında yer alan ve çalışmamızın konusu teşkil eden Telhis Defteri, XIX. yüzyılda ilmiye teşkilatının işleyişini ihtiva eden defter arasındadır. Bu defterler, ilmiye ricâlinin tayin, terfi, görev sürelerinin uzatılması, memuriyetlerinin değiştirilmesi ve azillerine dair kayıtları barındırmaktadır. Bu bakımdan gerek Osmanlı ilmiye teşkilatı gerekse biyografi çalışmaları açısından büyük bir öneme sahiptir. Tezimizin konusu, Şeyhülislamlığa Ait 1 Numaralı Telhis Defteri'nin vr. 1-82 arasının transkripsiyon ve değerlendirmesidir. Defter toplamda 166 varaktan oluşmaktadır. Tezimize konu olan bölüm, Hicri 1288-1295, Miladi 1871-1878 yıllar arasında yapılan tevcihatı ihtiva etmektedir. Defter içerisinde boş varaklar, tarihi belirtilmemiş ve telhis numarası verilmemiş metinler barındırmaktadır. Ayrıca defterde mükerrer eden sayfa numaraları da mevcuttur. Anahtar Kelimler: İlmiye Teşkilatı, Telhis Defteri, Tevcihat
Özet (Çeviri)
The Telhis Book, which is among the important sources in terms of the history of the Ottoman Empire and constitutes the subject of our study, is among the books that contain the functioning of the ilmiye organization in the 19th century. In these books, contain the records of the appointments, promotions, extension of their terms of office, changes in their civil service, and dismissals of the scholar. In this respect, it has a great importance in terms of both the Ottoman ilmiye organization and biography studies. The subject of our thesis is the transcription and assessment of Telhis Book numbered I belonging to Shaykh al-Islamate (pp.1-82). The ledger consists of 166 leaves in total. The chapter, which is the subject of our thesis, contains the donations made between the years 1288-1295, Gregorian 1871-1878. There are blank leaves, texts with no date specified and no identification number given in the notebook. There are also duplicate page numbers in the book.