Nev'îzâde Atâyî Dîvânı'nda sosyal unsurlar
Social aspects in Nev'îzâde Atâyî Dîvâni
  1. Tez No: 675182
  2. Yazar: FAHRETTİN KASSAP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRULLAH YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Hayat, Atâyî Dîvânı, XVII. Yüzyıl, Klasik Şiir, Social Life, Atâyî Dîvânı, 17th Century, Classical Poetry
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Nev'îzâde Atâyî'nin eserleri üzerine bu zamana kadar birçok ilmî çalışma yapılmış olmasına rağmen divanında yer alan sosyal hayat unsurları hakkında müstakil bir çalışma yapılmamıştır. Bu eksiklikten yola çıkılarak Nev'îzâde Atâyî Dîvânı'nda yer alan şiirlerde sosyal hayat unsurları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada kapsam itibariyle Nev'îzâde Atâyî Dîvânı'nda yer alan tüm şiirleri kapsamaktadır. Çalışmamızda, Saadet Karaköse'nin hazırlamış olduğu“Nev'îzâde Atâyî Dîvânı”neşri esas alınmış, divanda yer alan şiirler ışığında dönemin sosyal hayatına dair önemli izler ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmamız sosyal hayatı yansıtan kavramların açıklaması ve bu kavramların geçtiği beyitlerin verilmesinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde şerh, tahlil ve sosyal hayat unsurlarıyla ilgili çalışmalara kısa bir bakış yer alırken, birinci bölümde Nev'îzâde Atâyî'nın hayatı ve eserleri hakkında bilgiler verilmiş, ikinci bölümde ise sosyal hayatın safhalarını oluşturan alt bölümler yer almıştır. Sonuç kısmında ise divan incelemesi ışığında genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is possible to find many studies in literature focusing on the works of Nev'îzâde Atâyî, nevertheless, no studies conducted so far leaning specifically on social components in Nev'îzâde Atâyî's Dîvân. Considering given gap, this paper aims to pinpoint any social life components included in Nev'îzâde Atâyî Dîvân. This study, therefore, covers all of Nev'îzâde Atâyî's poems. Dîvân of Nev'îzâde Atâyî, prepared by Saadet Karaköse, has been taken as the main source for this study. Significant features regarding social life in Atâyî's period are covered in this study by focusing on poems that are included in Dîvan. Our study consists of explaining the concepts reflecting social life and giving the couplets in which these concepts are used. Introduction covers aspects of studies related to commentary analysis and social life elements. First part provides detailed information on Atâyî's life and his works. Second part consists subsections stressing on elements of social life in the era. Lastly, conclusion provides a general assessment of outputs brought out through analysis of Atâyî's Dîvân.