Adana ili Seyhan ve Çukurova ilçelerinde verilen özengen müzik eğitimine ilişkin görüşler
Opinions on informal music education given in Adana Seyhan and Çukurova districts
  1. Tez No: 675212
  2. Yazar: ARJEN SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTUĞ BARIŞERİ AHMETHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Özengen müzik eğitimi, müzik eğitimi kursları, Adana, Adana-Seyhan, Kurslar, Müzik eğitimi, Müzik kursları, Çukurova, İnformal musical education, music education courses, Adana, Adana-Seyhan, Courses, Music education, Music courses, Çukurova
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada; Adana ili, Seyhan ve Çukurova ilçelerinde hizmet veren özengen müzik eğitimi kurslarına ilişkin, yöneticilerin, öğretmenlerin, özengen müzik eğitiminden faydalanan, öğrenci ve velilerin düşüncelerine ulaşılmıştır. Buna göre kurs sahiplerinin sektör hakkındaki düşünceleri, kursların fiziksel olanakları, çalışan öğretmen sayısı ve niteliği, kayıtlı öğrenci sayısı ve nitelikleri ve yıl içinde yapılan etkinlik sayıları ve türleri incelenmiştir. Bununla birlikte öğretmenlerin çalıştıkları özengen müzik eğitimi kursları ve verdikleri özengen müzik eğitimi hakkındaki düşüncelerine ulaşılmıştır. Araştırmada ayrıca özengen müzik eğitimine devam eden öğrencilerin düşünceleri alınmış, bu süreç hakkında velilerin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmada tarama modeli esas alınmıştır. Buna göre, araştırmanın örneklem grubu altı kurs yöneticisi, altmış öğretmen, altmış öğrenci ve altmış veliden oluşmaktadır. Araştırmada özengen müzik eğitimi kursları ve kurs yöneticileri ile ilgili bilgiler yapılandırılmış sorulardan oluşan bir görüşme formu ile toplanmıştır. Öğretmen, öğrenci ve veli düşünceleri ise 5'li Likert-tipi sorulardan oluşan form aracılığıyla toplanmıştır. Veriler SPSS programı kullanılarak istatiksel metotlarla çözümlenmiştir. Araştırmada kullanılan görüşme formu ise betimsel veri analizi yöntemiyle yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda çalışma grubunda yer alan kurs yöneticilerinin özellikle Covid-19 pandemi koşullarından etkilendiği görülmüştür. Kursların fiziksel imkan ve şartlarının birbirinden farklılık gösterdiği görülmüştür. Bazı kurslarda çalgı eğitimi için önemli olan metronom, ayna, nota sehpası gibi araç ve materyaller konusunda yetersiz olduğu söylenebilir. Bununla birlikte bu kursların öğrencilerin beklentilerini tam anlamıyla karşılamadığı ancak bu beklentilerin ne ile ilgili olduğuna ilişkin verilere ulaşılmasında bu araştırmanın sınırlı kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study; the opinions of course owners, teachers, students and parents were taken about informal music education courses in Adana province, Seyhan and Çukurova districts. Accordingly, the opinions of the course owners about the sector, the physical facilities of the courses, the number and quality of working teachers, the number and qualifications of registered students, and the number and types of activities held during the year were examined. In addition, the teachers' thoughts were taken about the informal music education courses and the informal music education they serve. In the research, the opinions of the students who registered for informal music education were taken, and the opinions of the parents were consulted about this process. The research was designed as survey model. Accordingly, the sample group of the research consists of six course owners, sixty teachers, sixty students and sixty parents. Data about the courses and course owners was collected with an interview form consisting of structured questions. The opinions of teachers, students and parents were collected through a form consisting of 5-point Likert-type questions. The data were analyzed with statistical methods using the SPSS program. The interview form used in the research was made with the descriptive data analysis method. As a result of the research, it was seen that the owners were especially affected by the Covid-19 pandemic conditions. It has been observed that the physical facilities and conditions of the courses differ from each other. Some courses are insufficient in terms of tools and materials such as metronome, mirror, music stand, which are important for instrument training. However, it was seen that these courses did not fully meet the expectations of the students, but this research was limited in reaching the data about what these expectations were about.