Türkiye'de dış göç-sinema ilişkisi: Yeşilçam örneği
Turkish foreign immigration-cinema relationship on Yeşilçam Cinema 'Almanya Acı Vatan' end 'Polizei' film sample
  1. Tez No: 675226
  2. Yazar: FATİH KARPUZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAFİYE KIRLAR AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Migration, Cinema, Yeşilçam, Economy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türk sinemasını, geçirdiği tüm süreçler ekseninde; yenilik, işlevsellik ve izleyici ile bağ kurma açısından en büyük devinimi yaşadığı 60'lı ve 70'li yıllar olmadan incelemek, sinema endüstrisi kavramını eksik olarak ele almak olacaktır. Bu yıllarda ülkenin sosyolojik ve kültürel normlarının bir nevi yozlaşmasında etkili olan emperyal ve kapital düzenin ülkedeki yükselişi; bu yükselişin etkisi altında“köy”kavramından,“şehir”kavramına göç etmiş“köylü”temsilinin, bu yükselişin karşısında ki sosyalist tavrı benimseyip, bu tavırla“köy-şehir”,“köylü-şehirli”veya“zengin-fakir”vb. ayrıklık ve tipolojileri üzerine akıl yürütmesiyle, Türk sineması, Türk sinemacılarının bu ayrım üzerinden yaptıkları okumalarla anlattıkları şehir ya da köy insanın içindeki feodal yapının hikâyeleri etrafında şekillenmiş bir sinema yapma pratiğine dönüşmesine yol açmıştır. Söz konusu dönem gerçekçi bir bakış açısıyla ele alınmaktadır. Sinema sektörü oldukça işlevsel ve sanatın toplum üzerindeki etki alanının sonuna kadar kullanıldığı bir sinema üretim sürecine yönlendirerek; belki de ülkenin yegâne sinema yapma tarzını oluşturmuştur. Sanatın herhangi bir alanını taşıyıcı bir dönem olmadan düşünmek, sanatı eksik olarak anlamaya sebep olmaktadır. Bu sebeple Türk sinemasının toplumcu bakış açısı ve aklı yürütmesiyle yapılmış bu döneminde taşıyıcı bir ortam olmadan düşünmek sinema kavramını eksik algılamamıza yol açacaktır. Bu çalışmada, Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve sosyolojik yapısının düzenlenmesinde etkili olan göç kavramı ile sinema ilişkisi kurulmaya çalışılmıştır. Çalışmaya yön veren nedenlerin başında sinema ile göç kavramının varoluşsal bağı yer almaktadır. Her iki kavram da modern zamanın ürünü olarak birbirlerinden beslenmektedirler. Sinema sektörünün aynı zamanda bir sanayi dalı olması sebebiyle de çalışmada iki boyutlu bir analiz ve kıyaslama gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak dış göç ve sinema ilişkisinin sinema endüstrisinin gelişimine ve pazarına etkisi oldukça fazladır. Göç kavramı sinema filmlerinin baş hikâyelerini oluşturmaktadır. Bu da sinemayı popüler hale getiren konuların bu alandan beslendiği anlamına gelmektedir. Dış göçün sosyal ve ekonomik bir sorun olarak karşımıza çıktığı ve Türk sinemasının yeniden canlanmasında etkisi olduğu görülmüştür. Bu durumunda yurtdışında yaşayan göç etmiş vatandaşlara ve kendi ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımıza aksettirilmeye çalışıldığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimler: Göç, Sinema, Yeşilçam, Ekonomi
Özet (Çeviri)
Turkish cinema, in the axis of all the processes spent; examining the greatest movement in terms of innovation, functionality and bonding with the audience without its 60s and 70s will be to address the concept of cinema industry as incomplete. The rise of the imperial and capital order in the country, which was influential in some way in the degeneration of the sociological and cultural norms of the country in these years; Under the influence of this rise, the representation of the“peasant göç who migrated from the concept of”village, to the concept of, city, adopted the socialist attitude in the face of this rise and adopted“village-city”,“peasant-city”or“rich-poor”and so on. With his reasoning on the differences and typologies, Turkish cinema has led to the practice of making a cinema shaped around the stories of the feudal structure within the people of the city or village that Turkish filmmakers tell through their readings. This period is handled with a realistic perspective. By directing the cinema sector to a cinema production process that is highly functional and where art is used until the end of its impact on society; perhaps the country's only way to make cinema. Thinking of any field of art without a carrier causes us to understand art as incomplete. For this reason, to think without a carrier environment in this period made with the social point of view and reasoning of Turkish cinema will lead us to perceive the concept of cinema incomplete. In this study, Turkey's political, economic and cinema with the migration concept that helps regulate the sociological structure has tried to set. The main reason that leads the study is the existential connection between cinema and migration. Both concepts feed on each other as the product of modern time. Since the cinema sector is also an industry branch, a twodimensional analysis and comparison was performed in the study. As a result, the relationship between migration and cinema has a significant impact on the development and market of the cinema industry. The concept of migration is the main story of cinema films. This means that the issues that make cinema popular are nurtured from this field. It has been seen that external migration is a social and economic problem and has an impact on the revival of Turkish cinema. It has been determined that it is tried to reflect to the immigrant citizens living abroad and the citizens living in their own countries.