Üniversite öğrencilerinde psikolojik dayanıklılık, siber insani değerler ve çevrimiçi oyun oynama bozukluğu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between cyber human values, internet gaming disorder, and psychological resilience in university students
  1. Tez No: 675411
  2. Yazar: MERVE BIYIKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Siber insani değerler, Psikolojik dayanıklılık, Çevrimiçi oyun oynama bozukluğu, Cyber Human Values, Psychological Resilience, Internet Gaming Disorder
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu araştırmada siber insani değerler, psikolojik dayanıklılık ve çevrimiçi oyun oynama bozukluğu arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Türkiye'de çeşitli üniversitelerde eğitim görmekte olan 813 üniversite öğrencisine Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık, İnternet Oyun Oynama Bozukluğu-Kısa Form ve Siber İnsani Değerler ölçeklerinin uygulanması ile gerçekleştirilmiştir. Ölçeklerden elde edilen veriler tek yönlü varyans ve bağımsız örneklem t-testi kullanılarak analiz edilmiştir. Siber insani değerler, çevrimiçi oyun oynama bozukluğu ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişki ise Pearson korelâsyon analizi ile incelenmiştir. Siber insani değerler ölçeği toplam puanları ile psikolojik dayanıklılık ölçeği toplam puanlarının internet oyun oynama bozukluğu ölçeği puanını yordama düzeyini belirlemek için Çoklu Regresyon analizi yapılmıştır. Regresyon analizi sonuçları incelendiğinde; kendilik algısı, gelecek algısı, yapısal stil, barışçıl olma ve dayanışma alt boyutlarının çevrimiçi oyun oynama bozukluğunu yordadığı bulunmuştur. Sosyal kaynaklar, sosyal yeterlilik, aile uyumu, saygı, doğruluk-dürüstlük ve hoşgörü alt boyutlarının ise yordayıcı olmadığı gözlenmiştir. Yapılan korelâsyon analizi sonucuna göre siber insani değer puanları ile psikolojik dayanıklılık puanları arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuş, her iki değişken ile çevrimiçi oyun oynama bozukluğu puanları arasında ise istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Analizler sonucunda elde edilen veriler alan yazında yer alan çalışmalar doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between internet gaming disorder, cyber human values, and psychological resilience are investigated. The sample of the research consists of 813 university students studying in the 2019-2020 academic year in Turkey. Data was collected by the application of the Internet Gaming Disorder Scale - Short Form, Cyber Human Values Scale, and Resilience Scale for Adults. Data were analyzed by One Way Anova and Independent t-test. The relationship between cyber human values, psychological resilience, and internet gaming disorder was investigated through the application of the Pearson Correlation analysis method. Multiple Regression Analysis was conducted to determine the predictive level of the Cyber Human Values Scale scores and Psychological Resilience Scale scores on Internet Gaming Disorder Scale scores. When the regression analysis results are examined; perception of the self, planned future, structured style, solidarity, and peacefulness sub-dimensions are observed to be predictors. Social resources, social competence, family cohesion, respect, accuracy - honesty, and tolerance sub-dimensions were not observed to be predictors. According to the results of the correlation analysis, a statistically positive significant relationship was found between cyber human values scores and psychological resilience scores. Also, a statistically negative significant relationship was found between both variables and online gaming disorder scores. The data obtained as a result of the analysis were discussed in line with the studies in the literature.