Beliren yetişkinlerde ve genç yetişkinlerde sosyal medya kullanımının ve ilişki doyumunun aldatmaya yönelik niyeti yordaması
The predictive role of social media use and relationship satisfaction on intention towards infidelity among emerging adults and young adults
  1. Tez No: 675492
  2. Yazar: GÖZDE GÜLKANAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FULYA YÜKSEL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aldatmaya yönelik niyet, sosyal medya kullanımı, ilişki doyumu, Intentions toward infidelity, relationship satisfaction, social media use
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Romantik ilişkileri ve evlilikleri önemli derecede olumsuz etkileyen ve boşanmaların en önemli nedenleri arasında gösteren aldatmayı yordayan değişkenlerin ortaya konmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Bu noktadan hareketle bu araştırmada beliren yetişkinlerde ve genç yetişkinlerde sosyal medya kullanımının ve ilişki doyumunun aldatmaya yönelik niyeti yordamasındaki rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu araştırmacının, çeşitli sosyal medya hesapları üzerinden ve Facebook'ta yer alan bazı gruplar aracılığı ile ulaştığı evli, nişanlı ya da romantik bir ilişkisi olan 438 yetişkin birey oluşturmaktadır. Katılımcıların 338'i (%77.2) kadın ve 100'ü (%22.8) erkektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veriler“Aldatmaya Yönelik Niyet Ölçeği”,“Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği - Yetişkin Formu”,“İlişki Doyumu Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesi“SPSS 24 for Windows”paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Öncelikle bütün katılımcıların puanların normal dağılım gösterip göstermediği incelenmiştir. Normal dağılımın incelenmesinde çarpıklık ve basıklık katsayıları incelenmiştir. Ardından veriler bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı, ve çoklu regresyon analizi kullanılarak incelenmiştir. Etki büyüklüğünün hesaplanmasında Cohen d ve Eta Kare kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda katılımcıların aldatmaya yönelik niyet düzeylerinin cinsiyet, ilişki durumu, üye olunan soyal medya sitesi sayısı ve COVID-19 pandemisinde sosyal medya kullanım süresine göre farklılık gösterdiği; ancak yaş ve eğitim düzeyine farklılık göstermediği bulunmuştur. Ayrıca araştırmanın sonucunda, sosyal medya kullanımının ve ilişki doyumunun aldatmaya yönelik niyet düzeyini anlamlı olarak yordadığı da bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It is thought that it is important to investigate the variables which predict infidelity that affects romantic relationships and marriages significantly and is one of the most important predictor of divorce. From this point of view, this study aimed to examine the predictive role of social media use and relationship satisfaction among emerging adults and adults on the intentions toward to fidelity. The study group of the research consists of 438 adult individuals who are married, engaged or having a romantic relationship, which the researcher has reached through various social media accounts and some groups on Facebook. 338 (77.2%) of the participants are female and 100 (22.8%) are male. Relational screening model was used in the research. The data in the study were collected through the“The Intentions Towards Infidelity Scale”,“Social Media Addiction Scale - Adult Form”,“Relationship Assessment Scale”and“Personal Information Form”. The analysis of the data was carried out via the“SPSS 24 for Windows”package program. First of all, it was examined whether the scores of all participants showed a normal distribution. The skewness and kurtosis coefficients were used in the examination of the normal distribution. Then, the data were analyzed using independent samples t test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson Product Moment Correlation Coefficient, and multiple regression analysis. Cohen d and Eta Square were used in calculating the effect size. As a result of the analysis, it was found that the intention toward infidelity levels of the participants differ according to their gender, relationship status, the number of social media sites subscribed to and the duration of social media use after the COVID-19 pandemic, but do not differ according to age and education level. In addition, it was found that there were significant relationships between variables and social media use and relationship satisfaction significantly predicted the intentions toward fidelity.