Özel güvenlik görevlilerinin iş stresi ve tükenmişlik ilişkisi: Tunceli ili örneği
The relationship between jop stress and burnout of private security officers: Tunceli province example
- Tez No: 675495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTUĞ KAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Özel güvenlik, iş stresi, tükenmişlik, Private security, work stress, burnout
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada özel güvenlik görevlilerinin hissettikleri iş stresi ile tükenmişlik durumları arasındaki bağlantının belirlenmesi amaçlanmıştır. Belirtilen amaca ulaşabilmek için çalışmada anket metodu uygulanmıştır. Anket formunda, Tunceli ilinde görev yapan özel güvenlik görevlilerinin demografik değişkenlerini belirleyen sorular“İş Stresi Ölçeği”ve“Tükenmişlik Ölçeği”yer almaktadır. Elde edilen anket verilerine göre, tükenmişlik puanları ile iş stresi puanları arasında paralel yönlü birbirleri ile ilişkili bir bağlantı ortaya çıkmıştır. İş stresi tükenmişlik olgusunu tetiklemektedir. Kadın çalışanların kişisel başarı alt boyut tükenmişlik ve iş stresi puanları, erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur. Çalışanların toplam mesleki çalışma sürelerine bakıldığında 20 yıldan fazla toplam mesleki hizmeti bulunanların duyarsızlaşma alt boyut puanları en yüksektir. Yani çalışma yılı yükseldikçe iş stresi ve tükenmişlik sendromu doğru orantılı olarak yukarı ivmelenmektedir. Ayrıca 20 yıldan fazla toplam mesleki hizmeti bulunanların kişisel başarı alt boyut puanları en düşüktür. Cinsiyete göre iş stresi puan ortalamaları erkeklerin kadın çalışanlara oranla daha olumsuz gözükmektedir. Bu çalışmada demografik olarak medeni durumu, bireyin yaşı, cinsiyeti, maddi gelir durumu ve çalışanların meslekteki toplam çalışma süreleri incelendiğinde tükenmişlik ve iş stresi ölçekleri ve alt boyutlarında önemli derece farklılıklar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the link between the job stress felt by private security guards and their burnout. In order to achieve the stated goal, the survey method was applied in the study. In the questionnaire, there are questions that determine the demographic variables of private security officers working in the province of Tunceli,“Work Stress Scale”and“Burnout Scale”. According to the obtained survey data, a parallel correlation between burnout scores and job stress scores emerged. Work stress triggers burnout. Personal achievement sub-dimension burnout and job stress scores of female employees were found to be higher than males. When the total professional working time of the employees is considered, the depersonalization sub-dimension scores of those who have more than 20 years of total professional service are the highest. In other words, as the working year increases, work stress and burnout syndrome accelerate in direct proportion. In addition, the personal achievement sub-dimension scores of those with more than 20 years of total professional service are the lowest. Job stress mean scores by gender appear to be negative in male employees compared to female employees. In this study, when the demographic marital status, age, gender, financial income status of the individual and the total working time of the employees in the profession were examined, significant differences were found in the scales and sub-dimensions of burnout and work stress.