Tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının işletme performansına etkisi: Gaziantep ilinde bir uygulama
The effect of supply chain management applications on operating performance: An application in Gaziantep
- Tez No: 675533
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÖZGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: tedarik zinciri, tedarik zinciri yönetimi, işletme performansı, supply chain, supply chain management, business performance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Küreselleşmeyle beraber artan rekabet ortamında tedarik zinciri yönetimi; işletmelerin performanslarını etkileyen etmenlerden birisi olarak görülmektedir. İşletmeler global pazardaki rekabet ortamında, bir yandan rekabetçi konumlarını korumak isterken diğer yandan da yeni müşterilerinin isteklerini yerine getirmede tedarik zinciri yönetimini uygulamaktadırlar. Bu bağlamda, tez çalışmamın amacı tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının işletme performansına etkisinin araştırılması olarak belirlenmiştir. Araştırmada tedarik zinciri yönetimi ve işletme performansı ölçekleri kullanılarak oluşturulan anket Gaziantep ilinde üretim yapan 176 üretim işletmesine uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS ve AMOS programları ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının işletme performansı üzerinde anlamlı ve pozitif yönde etkisinin olduğu bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Supply chain management in an increasingly competitive environment with globalization; is seen as one factor affecting the business' performance. Companies want to maintain their competitive positions in the global market's competitive environment while using supply chain management to fulfill their new customers' demands. In this context, my thesis's purpose was determined as the investigation of the effect of supply chain management applications on business performance. The questionnaire, which was created by using supply chain management and business performance scales in the research, was applied to 176 manufacturing companies in Gaziantep. The collected data were analyzed with SPSS and AMOS programs. As a result of the analysis made, supply chain management practices have a significant and positive effect on business performance.