Tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının tedarik zinciri ve işletme performansına etkisi: Konya otomotiv yan sanayi örneği
The effect of supply chain management applications on supply chain and business performance: The case of Konya automotive sub-industry
  1. Tez No: 763998
  2. Yazar: AYŞE NUR GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL GELMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi Uygulamaları, Tedarik Zinciri Performansı, İşletme Performansı, Supply Chain Management Applications, Supply Chain Performance, Business Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Hızla değişen pazar koşullarında işletmeler varlıklarını sürdürebilmek ve rekabet üstünlüğü sağlamak için tedarik zinciri yönetiminin avantajlarından faydalanmaktadır. Nitekim, tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının başarılı bir şekilde uygulanması ile işletmelerin verimlilik, etkinlik ve performanslarında iyileşmeler olduğu görülmektedir. Bu kapsamda bu çalışmada işletmelerin tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının tedarik zinciri performansı ve işletme performansı üzerine etkisi incelenmiştir. Bu çerçevede belirlenen hipotezlerin test edilmesi amacı ile Konya Sanayi Odası'na kayıtlı otomotiv yan sanayi işletmeleri üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı ile test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda işletmelerin tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının tedarik zinciri performansı; tedarik zinciri uygulamalarının işletme performansı ve tedarik zinciri performansının işletme performansı üzerinde olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In rapidly changing market conditions, enterprises benefit from the advantages of supply chain management in order to maintain their existence and gain competitive advantage. As a matter of fact, with the successful implementation of supply chain management applications, it is seen that there are improvements in the productivity, efficiency and performance of the enterprises. In this context, in this study, the effect of supply chain management applications of enterprises on supply chain performance and business performance has been examined. In order to test the hypotheses determined in this framework, a survey was conducted on automotive supply industry companies registered in Konya Chamber of Industry. The obtained data were tested with the SPSS 22.0 package program. As a result of the analysis, it has been determined that the supply chain management applications of the enterprises have a positive effect on the supply chain performance, the supply chain applications have a positive effect on the business performance and the supply chain performance have positive effect on the business performance.