Beş faktörlü kişilik özelliklerinin yaşam doyumuna etkisi ve bir araştırma
Effect of five-factor personality features on life satisfaction and a researh
- Tez No: 675540
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Beş Faktör Kişilik Modeli, Yaşam Doyumu, Üretkenlik, Personality, Five Factor Personality Model, Life Satisfaction, Productivity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada beş faktör kişilik özelliklerinin yaşam doyumu üretkenliği arasındaki ilişki ve etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Türkiye'de çalışan 354 katılımcıdan toplanan veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda kişilik özellikleri beş, yaşam doyumu üretkenliği fonksiyonları iki boyutta toplanmıştır. Kişilik özellikleri toplam puanı ile yaşam doyumu üretkenliği fonksiyonları toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Dışa dönüklük, sorumluluk ve deneyime açıklık ile yaşam doyumu üretkenliği boyutu arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki, duygusal dengelilik arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu çalışmada kişilik özelliklerinden uyumluluk boyutu ile yaşam doyumu arasında anlamlı bir ilişki bulunamazken, üretkenlik boyutunda pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kişilik özelliklerinden deneyime açıklık ve sorumluluk boyutlarının yaşam doyumu üretkenliği ölçeğindeki yaşam doyumu fonksiyonu üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir etkisi olduğu, duygusal dengelilik üzerinde ise negatif yönlü ve anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Dışa dönüklük ve uyumluluk boyutlarının ise yaşam doyumu fonksiyonunun üzerinde herhangi anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Kişilik özelliklerinden deneyime açıklık, dışa dönüklük, uyumluluk boyutlarının yaşam doyumu üretkenliği ölçeğindeki üretkenlik fonksiyonu üzerinde ise pozitif yönlü anlamlı bir etkisi olduğu, duygusal dengelilik üzerinde ise negatif yönlü ve anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Sorumluluk boyutunda ise üretkenlik fonksiyonunun üzerinde herhangi anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship and effect of five factor personality traits between life satisfaction productivity. Data collected from 354 participants employees in Turkey were reviewed analyzed with SPSS 22.0 software. As a result of the research, personality traits were collected in five dimensions and life satisfaction productivity functions were collected in two dimensions. A significant relationship was observed between the total score of personality traits and the total score of life satisfaction productivity functions. A positive significant relationship was found between extroversion, responsibility and openness to experience and life satisfaction productivity dimension, and a negative significant relationship between emotional stability. In this study, a significant relationship was not found between the compatibility dimension, which is one of the personality traits, and life satisfaction, while a positive and significant relationship was found in the productivity dimension. It has been determined that openness to experience and responsibility dimensions of personality traits have a positive and significant effect on the life satisfaction function in the life satisfaction productivity scale, and a negative and significant effect on emotional stability. It was determined that extroversion and adaptability dimensions did not have any significant effect on the life satisfaction function. The dimensions of personality traits, openness to experience, extraversion, and adaptability, have a positive and significant effect on the productivity function in the life satisfaction productivity scale, and a negative and significant effect on emotional stability. In the dimension of responsibility, it was determined that there was no significant effect on the productivity function.