A clinical battery for assessing the characteristics of hoarding behavior: Preliminary results from a non clinical sample
Biriktirme davranışının özelliklerini değerlendirmek için klinik bir batarya: Klinik olmayan örneklemden ön sonuçlar
- Tez No: 675539
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OYA MORTAN SEVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Biriktirme davranışı, aşırı elde etme davranışı, elden çıkarmada zorluk, eşya yığını, biriktirme ölçekleri, BDÖ, ÖYGDÖ, BE-DF ve BKE, Hoarding behavior, excessive acquiring behavior, difficulty discarding, clutter, hoarding scales, HRS, CIR, SI-R, SCI
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji, İnsan Bilimleri ve Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada Türk kültüründe dört biriktirme ölçeğinin (Biriktirme Değerlendirme Ölçeği (BDÖ; Hoarding Rating Scale), Eşya Yığını Görsel Derecelendirme Ölçeği (ÖYGDÖ; Clutter Image Rating), Biriktirme Envanteri - Düzenlenmiş Form (BE-DF; Saving Inventory Revised), Biriktirme Kognisyonları Envanteri (BKE; Saving Cognitions Inventory)) psikometrik özellikleri incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini 362 katılımcı oluşturmaktadır (279 kadın, 83 erkek; Xyaş = 28.42, SS = 10.95). BDÖ, kompulsif biriktirme özelliklerini (eşya yığını, elden çıkarmada zorluk, aşırı eşya elde etme, duygusal sıkıntı ve işlevsel bozukluk) değerlendiren beş maddelik kısa bir öz bildirim ölçeğidir. ÖYGDÖ dokuz fotoğraf içerir ve her biri evde üç ana odanın dağınıklığının şiddetini temsil eder: oturma odası, mutfak ve yatak odası. BE-DF, 23 madde ve üç alt ölçekten (elden çıkarmada zorluk, eşya yığını ve aşırı eşya elde etme) oluşan bir öz bildirim ölçeğidir. Genellikle semptomla ilgili alt ölçekleri tanımlamak için kullanılır. BKE ise 24 maddelik bir öz bildirim ölçeğidir ve biriktirme davranışı ile ilgili inançları dört alt ölçekle değerlendirmektedir: duygusal bağlanma, kontrol, sorumluluk ve bellek. Ölçekler genel olarak yüksek iç tutarlılık göstermiştir ve tüm ölçeklerin Cronbach Alfa güvenirlilik katsayıları kabul edilir ile mükemmel arasında değişmektedir (BDÖ için α = .75, ÖYGDÖ için α = .86, BE-DF için α = .91, BKE için α = .92). Ayrıca yapı, kriter ve ayırt edici geçerliliğinin iyi olduğu bulunmuştur. Ölçekler, Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Envanteri ve Yale-Brown Obsesyon-Kompulsiyon Ölçeği gibi diğer psikopatoloji ölçeklerine kıyasla biriktirme ölçekleriyle daha güçlü korelasyon göstermiştir. Biriktirme davranışı, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum ve çalışma durumu ile psikiyatrik ve psikolojik öykü gibi demografik değişkenlerin BDÖ, ÖYGDÖ, BE-DF ve BKE üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Sonuçlar bazı demografik değişkenlerin bu ölçekler üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, tüm güvenilirlik ve geçerlilik analizleri HRS, CIR, SI-R ve SCI ölçeklerinin Türkçe formlarının kabul edilebilir psikometrik özelliklere sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, psychometric properties of four hoarding scales (Hoarding Rating Scale (HRS), Clutter Image Rating (CIR), Saving Inventory Revised (SI-R) and Saving Cognitions Inventory (SCI)) in Turkish culture were examined. The sample of the present study consists of 362 participants (279 females, 83 males; Mage = 28.42, SD = 10.95). HRS is a brief self-report scale with five items, that assesses the features of compulsive hoarding (clutter, difficulty discarding, excessive acquisition, emotional distress and functional impairment). CIR contains nine photographs and each of them represents the severity of clutter of three main rooms at home: living room, kitchen, and bedroom. SI-R is a self-report measure with 23 items and three sub-scales (clutter, difficulty discarding and excessive acquisition). It is used to identify symptom-relevant sub-scales. SCI is also a 24-item self-report questionnaire that assesses beliefs about saving behavior with four sub-scales: emotional attachment, control, responsibility and memory. The scales showed high internal consistency in general and all the scales' Cronbach's alpha reliability coefficients were ranged between acceptable and excellent (α = .75 for HRS, α = .86 for CIR, α = .91 for SI-R, α = .92 for SCI). In addition, construct, criterion and discriminant validity were found to be good. The scales were correlated more strongly with hoarding scales comparing to other psychopathology scales such as the Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory and Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale. The effects of demographic variables such as hoarding behavior, sex, educational, marital and employment status and psychiatric history on HRS, CIR, SI-R and SCI were also examined. The results showed that some demographic variables were effective on these scales. In conclusion, all reliability and validity analyses revealed that Turkish forms of HRS, CIR, SI-R and SCI scales have acceptable psychometric properties.