Ortaokul öğrencilerinin kök değerler hakkındaki metaforik algıları
Metaphorical percepsions of secondary school students about root values
- Tez No: 675658
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR DOĞAN KAHTALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaokul öğrencileri, kök değerler, değer eğitimi, metafor, Secondary school students, root values, values education, metaphor
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Ortaokul öğrencilerinin adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, sevgi, saygı, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik kök değerlerine yönelik algılarını açıklamada kullandıkları metaforları tespit etmeyi amaçlayan bu çalışmada veri toplama ve yorumlama sürecinde nitel araştırma yöntemleri desenlerinden biri olan olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırma 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Doğu Anadolu'nun batısında yer alan bir ilin merkez ilçesinde öğrenim görmekte olan 500 ortaokul öğrencisi ile yürütülmüştür. Araştırma verileri araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış anket formu yoluyla elde edilmiştir. Toplanan verilerin analiz edilmesi ve yorumlanmasında içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre ortaokul öğrencilerinin en fazla metafor ürettikleri değer dostluk; kavram yanılgılarının en fazla olduğu, metafor üretmekte en fazla problem yaşadıkları değer öz denetim değeri olmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerin bir kısmının adalet, dostluk, dürüstlük, sabır, sevgi, saygı, yardımseverlik değerlerine ilişkin olumsuz algıları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Phenomenology which is one of the qualitative research patterns is used in this study in order to gather and interpret data which is aimed to detect the metaphors the secondary school students use to express perceptions for the values justice, friendship, honesty, self control patience, love, respect, responsibility, patriotism and heplfulness. The study is carried out with the participation of 500 secondary school students in the central district of a province in the west of Eastern Anatolia in the 2019-2020 education year. The study findings were obtained through a semi configured survey which was prepared by the researcher. Content anaylsis method was used in the analysis and evaluation of gathered data. According to the findings from the research, the value which the middle school students produce the most metaphor is friendship; the value in which the most concept error and the most problems they have producing metaphor is self control. It has been detected that some of the students participating the survey have negative perception for the values such as justice, friendship, honesty, patience, love, respect and helpfulness.