Sınıf öğretmenlerinin ilkokul görsel sanatlar derslerinde karşılaştıkları sorunlar ve öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi (Bursa ili örneği)
Problems encountered by classroom teachers in primary school visual arts classes and assessment according to teachers' views (Bursa province example)
  1. Tez No: 675663
  2. Yazar: SELEN ÇİFTÇİOĞLU ŞENKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. GONCA ERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar eğitimi, ilkokul, öğrenme alanları, öğretmen yeterlilikleri, sınıf öğretmeni, Visual arts education, primary school, learning areas of the program, classroom teachers' competencies, classroom teacher
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
İlkokul eğitimi temel eğitimdir. Bu düzeyde öğrenciler öğrenmeye son derece açıklardır ve Görsel sanatlar alanında verilen eğitim ile bireyin yaratıcı yönü desteklenmektedir. İlkokullarda görsel sanatlar derslerini vermekle yükümlü öğretmenlerse sınıf öğretmenleridir. Dolayısıyla sınıf öğretmenlerinin görsel sanatlar derslerine karşı tutumları, yeterlilikleri ve karşılaştıkları sorunlar önem kazanmaktadır. Karşılaşılan sıkıntılardan mümkün olduğunca arınmış bir öğretmen, dersin kazanımlarını en doğru ve faydalı şekilde karşısındaki bireylere aktarabilir ve gerekli uyarımlarda bulunabilir. Bu araştırma, Bursa ili örneğinde, sınıf öğretmenlerinin, görsel sanatlar derslerinin işleyiş ve uygulama aşamasında karşılaştıkları sorunları ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma tarama modelinden yararlanarak, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında, Bursa İli çerçevesinde, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında yapılmıştır. Anket uygulaması, Bursa ilinde 3 merkez ilçeden seçilen üçer devlet okulunun 1.,2.,3. ve 4. sınıfların, A,B,C şubeleri sınıf öğretmenlerinden oluşan 108 eğitimci ile gerçekleştirilmiştir. 42 sorudan oluşan 3'lü Likert tipi anket formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Doldurulan anket formlarından elde edilen verilerin çözümlenmesi sırasında frekans ve yüzdelik dağılımları hesaplanmış, bulgular sayısallaştırılarak sunulmuştur. Yapılan literatür taraması desteğiyle nicel yorumlamalara gidilmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre; öğretmenlerin birçoğunun sanattan tat alan bireyler yetiştirmeyi önemsedikleri, Görsel Sanatlar dersinde öğretim materyallerini kullanabildikleri, yöntem ve teknikleri öğrenciye aktarma konusunda bilgi sahibi oldukları, öğrencilerin çalışmaları hakkında dönüt sağlama ve değerlendirme yapabildikleri ve uygulama konusunda kendilerini yeterli hissettikleri sonucuna varılmıştır. Yine az sayıda öğretmen Türk ve Dünya Sanatı hakkında ve öğrenciye aktarma konusunda bilgi sahibi olduklarını, öğrenme alanlarından kültürel miras alanında kendilerini yeterli hissetmediklerini belirtmişlerdir. Elde edilen verilere göre öğretmenlerin yarısından fazlasının programın yapısı ve amaçları, hedefleri, öğrenme alanları, öğrenci kazanımları ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olduğu söylenebilir. Ayrıca genel kanı ders süresinin yeterli olmadığı yönündedir. Bu araştırma, İlkokul Görsel Sanatlar Derslerinde sınıf öğretmenlerinin karşılaştıkları sorunların belirlenmesi açısından önem taşımaktadır. Araştırma sonuçları doğrultusunda uygulayıcı ve araştırmacılara yönelik bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Primary education is basic education. At this level, students are extremely open to learning and the creative side of the individual is supported by the education given in the field of visual arts. Class teachers are the teachers responsible for giving visual arts lessons in primary schools. Therefore, classroom teachers' attitudes towards visual arts lessons, their competencies and the problems they encounter gain importance. A teacher who is free from the difficulties encountered can convey the gains of the lesson to the individuals in the most accurate and useful way and give the necessary stimulation. This research was carried out in order to reveal the problems faced by classroom teachers during the operation and application of visual arts lessons in the example of Bursa province. The research was carried out in the state schools affiliated to the Ministry of National Education within the framework of Bursa Province in the 2018-2019 academic year. The survey application was carried out with 108 educators consisting of classroom teachers of the 1st, 2nd, 3rd and 4th grades of three public schools, selected from 3 central districts, in Bursa Province. A 3-Likert type questionnaire form consisting of 42 questions was used as a data collection tool. During the analysis of the data obtained from the filled questionnaire forms, frequency and percentage distributions were calculated and the findings were presented by digitizing. Quantitative interpretations were made with the support of the literature. According to the findings obtained at the end of the study, it was concluded that most of the teachers attached importance to educating individuals who enjoy the arts, they could use teaching materials in the Visual Arts lesson, they had knowledge about transferring methods and techniques to the student, they could provide feedback and evaluate students' work, and they felt themselves competent in application. Furthermore, few teachers stated that they had information about Turkish and World Art and about transferring it to the student, and that they did not feel themselves competent in the field of cultural heritage. According to the data obtained, it can be said that more than half of the teachers had knowledge about the structure and aims, objectives, learning areas of the program, student achievements and operation. Moreover, the general opinion was that the duration of the course is not sufficient. This research is important in determining the problems faced by classroom teachers in Primary School Visual Arts Lessons. In line with the research results, some suggestions were made for the practitioners and researchers.