Açık kaynak istihbaratında söylem analizinin önemi: FETÖ örneği
The importance of discourse analysis in open source İntelligence: The case of FETÖ
- Tez No: 675685
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Administration, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Açık Kaynak İstihbaratı, İstihbarat Çeşitleri, Söylem Analizi, Söylem Teorileri, Söylem Analizinin Kavramları, FETÖ/PDY, Hermeneutik Söylem, Open Source Intelligence, Types of Intelligence, Discourse Analysis, Discourse Theories, Concepts of Discourse Analysis, FETÖ/PDY, Hermeneutical Discourse
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstihbarat Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
İstihbarat konusu hem ülkemizde hem de dünyada ilgi çeken bir alan olmuştur. Bundan ötürü hem istihbarat literatürüne katkı sağlamak hem de bu alanda kullanılabilecek bir yöntem keşfedebilmek için, teorik savlardan yola çıkılarak; açık kaynak istihbaratında söylem analizi önemlidir ve söylem analizinin istihbarat unsuru olarak kullanılmasında fayda vardır hipotezleri ispatlanmaya çalışılmıştır. FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen'in 05.02.2016 tarihli Kılıçların Gölgesinde ve 19.03.2016 tarihli Sıfır Sorun isimli konuşmaları deşifre edilerek yorumcu görüş ile birlikte analiz edilmiştir. Böylelikle açık kaynak istihbaratı ile elde edilen verilerin analizinin nasıl olması gerektiği tartışılarak örgütün stratejisi ve 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe teşebbüsüne dair bilgiler analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde, örgüt elebaşının 'Kapadokya', 'serkâr',“kılıç”,“ıslahçı”gibi ezoterik kelimeler kullanmak vasıtasıyla mensuplarına darbe, saldırı imalarında bulunduğu müşahede edilmiştir. Tezin araştırma sorusu açık kaynak istihbaratında söylem analizinin önemli bir unsur olup olmadığına yanıt aramaktır. İstihbarat temin etmek için açık kaynakların büyük önem arz ettiği günümüzde, söylem analizi metodunu kullanarak istihbarata özgün bir analiz yönteminin ne şekilde olabileceği tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of intelligence has been an area of interest both in our country and in the world. Therefore, in order to contribute to the intelligence literature and to discover a method that can be used in this field, based on theoretical arguments; discourse analysis is important in open source intelligence and it is useful to use discourse analysis as an intelligence element. The speeches of FETÖ/PDY ringleader Fetullah Gülen dated 05.02.2016 named“In the Shadow of the Swords”and“Zero Problem”dated 19.03.2016 were deciphered and analyzed together with the hermeneutical discourse analysis. Thus, by discussing how the data obtained through open source intelligence should be analyzed, the strategy of the organization and the information about the coup attempt that took place on 15 July 2016 were analyzed. It has been observed that he has hinted at the members of the organization for coups and attacks by using esoteric words such as 'Cappadocia', 'Commander', 'sword', 'correctional'. The research question of the thesis is to seek an answer to whether discourse analysis is an important element in open source intelligence. In today's world where open sources are of great importance to provide intelligence, it is discussed how an intelligence-specific analysis method can be by using the discourse analysis method.