Açık kaynak istihbaratında sosyal medya kullanımının analizi
Analysis of social media use in open source intelligence
- Tez No: 648821
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ ÖZDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İstihbarat, Açık Kaynaklar, Açık Kaynak İstihbaratı, Sosyal Medya, Sosyal Medya Analizi, Intelligence, Open Source, Open Source Intelligence, Social Media, Social Media Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstihbarat Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstihbarat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde bireylerin dışında devlet kurumları, ticari şirketler, sivil toplum kuruluşları, terör örgütleri gibi birçok aktör, açık kaynak bilgisi yönünden çok zengin olan sosyal medya platformlarından kendi amaçları doğrultusunda istifade etmektedirler. Bu bağlamda her geçen gün gelişen ve büyüyen internet ağlarının ortaya çıkarttığı devasa bilgi havuzları kişiler, gruplar, örgütler, devletler hakkında detaylı bilgi toplanmasının önünü açmıştır. Sosyal medyadan elde edilen istihbarat sayesinde ticari kazanç güdümü olan kuruluşlar da müşterilerinin beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda kendilerini geliştirmektedir. Devletler ise uluslararası sistemdeki diğer aktörler hakkında bilgi sahibi olmak, propaganda faaliyetlerini önlemek, suç motivasyonlarını ve suçlu profillerini ortaya çıkartmak, toplum refahını tehdit edebilecek eylemleri önceden tespit edip önlemek veya gerçekleştirilmiş bir suç faaliyeti sonrasında ipuçları elde ederek varsa diğer bağlantılara ulaşmak gibi birçok amaç için sosyal medya üzerinden istihbarat faaliyetlerini sürdürmektedir. İstihbarat birimleri içinse sosyal medyada açık şekilde bulunan verileri toplayıp istihbarat bilgisi elde etmek önemli bir araç haline gelmektedir. Ancak sosyal medyada propaganda amaçlı ve gerçeği yansıtmayan bilgilerin de bulunduğu göz ardı edilmemelidir. Buna bağlı olarak rafine bir istihbarat bilgisi için gerekli olan teknolojiler geliştirilmeli ve eğitimli kişiler yetiştirilmelidir. Bu bağlamda çalışmasının amacı açık kaynak istihbaratında sosyal medyadan elde edilen büyük verinin güvenlik, sağlık, teknoloji, ekonomi, ticaret gibi farklı alanlarda ortaya çıkartabileceği potansiyel faydaları analiz etmektir. Nitel araştırma tekniklerinden kaynak tarama yöntemiyle oluşturulan çalışmada; resmi kurumların yayınlamış olduğu akademik çalışmalar, internet erişimiyle yahut basılı şekilde ulaşılabilen kitaplar ve süreli yayınlar, akademik veri tabanlı internet siteleri, medya kuruluşları incelenerek çalışmanın içeriğini oluşturan veriler taranmıştır. Sosyal medya sitelerinde milyonlarca fotoğraf, video, metin ve ses dosyasının olması sebebiyle bu verilerin toplanması, incelenmesi ve doğru şekilde analiz edilerek istihbarat faaliyetlerinde kullanıma hazır hale gelmesi mevcut çalışmanın problemini oluşturmaktadır. Sosyal medyadaki açık kaynak verilerinin, makine öğrenmesi, analiz programları gibi teknolojilerden yararlanılarak, uzmanlar tarafından analiz edildiği takdirde hızlı, sağlıklı ve güvenilir istihbarat bilgisi üretilmesinin mümkün olduğu hipotezi test edilmiştir. Genel literatür incelendiğinde, internet ve sosyal medyanın açık kaynak istihbaratı toplamak için çok geniş bir alan olduğu anlaşılmış ancak enformasyonun istihbarat bilgisine dönüştürülebilmesi için gerekli teknolojik desteklerin ve istihbarat birimlerinde çalışanların değişimlere paralel olarak eğitim almasıyla gerçekleşebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
All the present time, expect for individuals, many formations such as staff institutions commercial companies, non-governmental organizations and terrorist organizations make use of social media platforms, which are very rich about many information, for their own sake. An enormous information pools found out by developing and growing internet networks with each passing day paved the way for the collection of detailed information about persons, groups, organizations, states. By means of intelligence obtained from social media, organizations. Which are motivated by commercial earnings improves themselves in line with the expectations and needs of their customers. On the other hand, states maintain their intelligence activities over social media in order to achieve several purposes such as; having information about competing states preventing activates of propaganda, deducing motivations of guilt and profiles of criminals, identifying and preventing actions in advance that may threaten public welfare, or to obtain clues after a criminal activity and to reach any other connections if exists. For intelligence unit, obtaining intelligence by collecting the data which one easily accessible in social media has become on important tool; yet, it should not be ignored that there are same information which are not real and some information whose aim is propaganda in social media. Accordingly, the technologies that are necessary for refined intelligence information should be developed and educated people should be trained. In this context, the purpose of this dissertation study is to analyze the potential benefits of big data obtained from social media in open source intelligence in different areas such as security, health, technology, economy, and trade. In the study, which was created with the source scanning method, one of the qualitative research techniques; academic studies published by official institutions, books and periodicals that can be accessed with internet access or in print, academic data-based websites, media institutions were analyzed and the data forming the content of the study were scanned. Collecting the data, analyzing it and preparing it to use in intelligence activities by analyzing its properly due to the presence of millions of photos, videos, text and audio files on social media sites constitute the problem of the current study. By benefiting from technologies such as machine learning and analysis programs of open source data on social media, the hypothesis that it is possible to produce fast, healthy and reliable intelligence information has been analyzed by experts. When the general literature is analyzed, it is understood that the internet and social media are massive areas to collect open source intelligence, but it is necessary for the data to be transformed into intelligence information. It has been concluded that technological supports and intelligence units can only be realized by training in parallel with the changes.