Yeni medyanın açık kaynak istihbaratında kullanılması
Open source intelligence in the age of new media
- Tez No: 980370
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BİLGİN VARLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Açık Kaynak İstihbaratı, OSINT, Yeni Medya ve Sosyal Medya, Open Source Intelligence, OSINT, New Media, Social Media, Intelligence Studies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, dijitalleşmenin hız kazandığı çağımızda açık kaynak istihbaratının (OSINT) yeni medya ortamlarında nasıl işlediği ve bu sürecin istihbarat toplama faaliyetlerine etkileri ele alınmıştır. Sosyal medya platformlarının yaygınlaşması, bilginin hızlı ve maliyetsiz bir şekilde toplanabilmesine olanak sağlamakta; böylece açık kaynaklardan elde edilen veriler, özellikle kriz anlarında, toplumsal olaylarda ve kamuoyu analizlerinde stratejik bir araç olarak öne çıkmaktadır. Tezde, nitel araştırma yöntemi benimsenmiş ve literatür taraması tekniği kullanılmıştır. Veriler; akademik çalışmalar, medya arşivleri, devlet raporları, dijital kaynaklar ve çeşitli yayınlardan elde edilmiştir. Çalışmada, sosyal medya içeriklerinin doğrulama süreçleri (örneğin tersine görsel arama, coğrafi konum kontrolü, kaynak karşılaştırması gibi yöntemler) ayrıntılı biçimde incelenmiş ve OSINT'in güvenilir bilgiye ulaşmadaki rolü değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, açık kaynak istihbaratı; hız, erişim ve maliyet avantajlarına sahip olmakla birlikte, bilgi kirliliği, dezenformasyon ve etik ihlaller gibi riskler de barındırmaktadır. Bu durum, OSINT kullanımında teknik altyapının güçlendirilmesi, uzman personel yetiştirilmesi ve etik ilkelerin belirlenmesini gerekli kılmaktadır. Türkiye'de ise OSINT'in daha etkin kullanılabilmesi için kurumsal kapasitenin artırılması ve yasal çerçevenin netleştirilmesi gereklidir. Bu bağlamda çalışma, yeni medya ortamında açık kaynak istihbaratının olanaklarını, sınırlarını ve stratejik önemini bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirerek hem literatüre katkı sağlamayı hem de uygulayıcı kurumlara yol göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the functioning of Open Source Intelligence (OSINT) within new media environments in the digital age and its impact on intelligence-gathering activities are examined. The widespread use of social media platforms enables information to be collected rapidly, on a low-cost basis, and in real time. Consequently, data obtained from open sources has emerged as a strategic tool, particularly during crises, social movements, and public opinion analysis, making OSINT an increasingly critical component within contemporary intelligence practices. The study adopts a qualitative research methodology and utilizes literature review techniques. The data were gathered from academic publications, media archives, governmental reports, digital databases, and various open-source materials. The verification processes of social media content—such as reverse image searches, geolocation analysis, metadata examination, and cross-referencing of sources—were analyzed in detail to assess the role of OSINT in the production of reliable intelligence. The findings indicate that while OSINT provides significant advantages in terms of speed, accessibility, and cost-effectiveness, it also presents critical challenges including information pollution, disinformation, and ethical violations. These risks highlight the necessity of strengthening technical infrastructure, training specialized intelligence personnel, and establishing ethical and legal frameworks specific to OSINT operations. In the context of Türkiye, enhancing institutional capacity and clarifying the legal framework are essential for the more effective utilization of open source intelligence in national security, public policy, and crisis management processes. Accordingly, this thesis aims to contribute to the intelligence literature by offering a holistic assessment of the capabilities, limitations, and strategic significance of OSINT within new media environments, while also providing practical guidance for intelligence agencies and policy-making institutions.