The effects of state anxiety on attention and executive functions
Durumluk kaygının dikkat ve yürütücü işlevler üzerindeki etkisi
- Tez No: 675687
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ SONCU BÜYÜKİŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: durumluk kaygı, stres, dikkat, bilişsel süreçler, yürütücü işlevler, state anxiety, stress, attention, cognitive processes, executive functions
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İnsanlar gelişen dünyada unutkanlıklarının ve dikkatsiz davranışlarının arttığından şikayet ederler. Alanda yapılan araştırmalar da kaygının dikkat ve bellek gibi bilişsel süreçler üzerinde inkar edilemez bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, stres ve durumluk kaygının dikkat ve yürütücü işlevlerle nasıl ilişkili olduğunu incelemeyi amaçlamaktadır. Durumluk kaygı düzeyi yüksek olan bireylerin, dikkat ve yürütücü işlevleri değerlendiren testlerde, düşük durumluk kaygı düzeyine sahip bireylere göre daha zayıf performans göstermeleri beklenmektedir. Araştırmada deneysel bir düzenek kullanıldı. İlk olarak, durumluk kaygı düzeyini değiştirmeye yönelik manipülasyonun işe yarayıp yaramadığını test etmek için 20 kişilik bir grupla bir pilot çalışma yapıldı. Manipülasyon olarak, katılımcıda durumluk kaygıyı artırmak veya azaltmak amacıyla uzunluğu yaklaşık 5 dakika olan 2 video kullanıldı. Katılımcılar basit rastgele atama yöntemiyle videolara atandı. Video bittikten sonra, bir durumluk kaygı ölçüsü verildi. Manipülasyonun işe yaradığı gözlemlendikten sonra esas çalışma başlatıldı. Bu aşamada Yeditepe Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim görmekte olan ve yaş ortalaması 21 olan 66 katılımcıdan veri toplandı. Katılımcılar, iki video koşulundan birine rastgele atandı. Katılımcılara kaygı ve stres düzeylerini değerlendirmek için Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (Öner ve LeCompte, 1985) ve Algılanan Stres Ölçeği (Demirkıran, Dereboy, Eskin ve Harlak, 2013) verildi. Dikkat ve yürütücü işlevlerin değerlendirilmesi için Stroop Testi (Karakaşve vd., 1999), İleri ve Geri Sayı Menzili (Wechsler, 1987) ve Sözel Akıcılık Testi (Tumaç, 1997) kullanıldı. Durumluk kaygı düzeyi yüksek ve düşük olan katılımcılar karşılaştırıldığında, kaygı düzeyi düşük olan katılımcıların, kaygı düzeyi yüksek olan katılımcılara göre yürütücü işlev testlerinde daha başarılı oldukları görülmüştür. Sonuçlar, ilgili literatür ışığında tartışılmış, ileride yapılacak çalışmalar ve klinik uygulamalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
People complain that their forgetfulness and careless behavior increase in the developing world. Research indicates that anxiety undeniably has an effect on cognitive processes. This study aims to investigate how stress and state anxiety are related with attention and executive functions. Individuals with high state anxiety levels are expected to perform weaker in tests evaluating attention and executive functions than those with low state anxiety levels. An experimental setup was used. First, a pilot study was conducted with a group of 20 people to test whether manipulation to change state anxiety level worked. As manipulation, 2 videos with a length of approximately 5 minutes were used to increase or decrease the state anxiety in the participant. Participants were assigned to the videos by simple random assignment method. After the video was finished, a measure of state anxiety was given. After the observation that the manipulation worked, the main study was started. At this stage, data were collected from 66 participants who are undergraduate and graduate students at Yeditepe University with an average age of 21 years. Participants were randomly assigned to one of the two video conditions. The State-Trait Anxiety Inventory (Öner & LeCompte, 1985) and Perceived Stress Scale (Demirkıran, Dereboy, Eskin & Harlak, 2013) were given to the participants to evaluate anxiety and stress levels. Stroop Test (Karakaşve et al., 1999), Forward and Backward Digit Span Tasks (Wechsler, 1987) and Verbal Fluency Test (Tumaç, 1997) were used as the assessment of attention and executive functions. When participants with high and low state anxiety were compared, it was observed that participants with low anxiety level were more successful in executive function tests than participants with high anxiety level. The results were discussed in the light of the relevant literature and the recommendations for future studies and clinical applications were presented.