Öğretimde Yaratıcılık Ölçeği'nin geçerlik-güvenirlik çalışması ve okul öncesi öğretmenlerinin 48-72 aylar arasındaki çocukların yaratıcılıklarını destekleme durumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi
The test of reliability and validity of the scale of creativity in teaching and an analysis of teachers' support for 48-72 months old children's creativity
- Tez No: 675694
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN YILDIZ ÇİÇEKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Okul Öncesi Öğretmeni, Geçerlik, Güvenilirlik, Uyarlama, Creativity, Preschool Teacher, Validity, Reliability, Adaptation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı,“Öğretimde Yaratıcılık Ölçeğinin (Teaching For Creativity Scales)”Türkçe uyarlama çalışmasının yapılması ve okul öncesi öğretmenlerinin çocukların yaratıcılıklarını desteklemelerinin farklı değişkenler açısından incelenmesidir. Bu çalışma genel tarama modelindedir. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Konya ili merkez ilçelerinde (Karatay, Meram, Selçuklu) Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bağımsız anaokulu, ilkokul bünyesindeki anasınıflarında görev yapmakta olan 399 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak öğretmenlere ait demografik bilgileri elde etmek için araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ve öğretmenlerin yaratıcılık düzeylerini değerlendirmek amacıyla Rubenstein, Mccoach ve Siegle (2013) tarafından geliştirilen“Öğretimde Yaratıcılık Ölçeği (Teaching for Creativity Scales)”kullanılmıştır. Öğretimde Yaratıcılık Ölçeği, öğretmen öz yeterliği, çevresel teşvik, toplumsal değer ve çocuk potansiyeli olmak üzere dört alt boyuttan ve 36 maddeden oluşmaktadır. Öğretimde Yaratıcılık Ölçeğinin kapsam ve yapı geçerliği için ölçeğin alt boyutları arasındaki korelasyon değerlerinin analizleri yapılmıştır. Öğretimde Yaratıcılık Ölçeğinin güvenilirlik analizleri kapsamında, ölçeğin iç tutarlılığı Cronbach alfa korelasyon değeri hesaplama ve test-tekrar test yöntemi ile değerlendirilmiştir. Öğretimde Yaratıcılık Ölçeğinin okul öncesi öğretmenleri için yüksek oranda geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to adapt work of“Teaching For Creativity Scales”to Turkish and to examine preschool teachers' support for children's creativity in terms of different variables. This study is in general scanning model. The study group of the research consists of 399 preschool teachers working in independent kindergartens and kindergartens within the body of primary school affiliated to the Ministry of National Education in the central districts of Konya (Karatay, Meram and Selçuklu) in the academic year 2020-2021. In the study,“Personal Information Form”, prepared by the researcher, was used as a data collection tool to obtain the demographic information of teachers and“Teaching for Creativity Scales”, developed by Rubenstein, Mccoach and Siegle (2013), were used to evaluate the creativity levels of teachers. Teaching For Creativity Scales consists of 36 items and four sub-dimensions which are teacher self-efficacy, environmental incentive, social value and child potential. The correlation values between the sub-dimensions of the scale were analyzed for the content and construct validity of the Teaching For Creativity Scales. Within the scope of the reliability analysis of the, the internal consistency of the scale was evaluated cronbach alpha correlation value and the test-retest method. It was concluded that the Teaching For Creativity Scales is a highly valid and reliable scale for preschool teachers.