Kamu binalarında yenilenebilir enerji kullanımı: Çanakkale 112 Acil Çağrı Merkezi örneği
Renewable energy usage in public buildings: Çanakkale 112 Emergency Call Center example
- Tez No: 675895
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Güneş Enerjisi, Rüzgar Enerjisi, Çanakkale 112 Acil Çağrı Merkezi, Sürdürülebilirlik, Alternatif Enerji Kaynakları, Renewable Energy, Solar Energy, Wind Energy, Çanakkale 112 Emergency Call Center, Sustainability, Alternative Energy Resources
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Kaynakları ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalışmasında; yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisiyle Çanakkale 112 Acil Çağrı Merkezi'nin enerji tüketiminin karşılanması, enerji için ödenen fatura tutarının azaltılması ve yerli-yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılarak çevreci enerji üretilmesi hedeflenmektedir. Üretime yönelik hesaplamalar, Çanakkale iline ait meteorolojik veriler ile yapılarak projenin karlılığı ve uygulanabilirliği araştırılmıştır. Çanakkale ili, Türkiye'nin en çok rüzgar alan illerinden biri olmakla birlikte, güneş ışınımı ve güneşlenme süresi açısından da kayda değer üretim potansiyeli sunmaktadır. 112 Çağrı Merkezi binasının boş olan çatısı, düz ve geniş olduğundan güneş paneli kurulmasına uygundur. Coğrafi konuma dayalı olarak kurulu güç kapasitesi veren çeşitli simülasyon yazılımları kullanılarak uygun alana kurulabilecek güneş enerji santraline ilişkin bilgiler elde edilmiştir. Ayrıca, belirlenen güneş paneli kurulu gücü için beş farklı veri kaynağı üzerinden bina konumunda üretilmesi beklenen güneş enerjisine ilişkin hesaplamalar, tablo halinde hazırlanarak incelenmiştir. Çatı alanından teorik olarak üretilebilecek güneş enerjisinin tüm bina tüketimini karşılamada yetersiz kalması nedeniyle, kuruluma uygun olabilecek bina otopark alanı için de üretim hesaplamaları yapılmıştır. Çağrı merkezi binası; yerleşim alanı içinde olduğundan gerek rüzgar hızının azalmasına bağlı olarak rüzgar enerjisi üretiminin düşmesi, gerekse de türbinlerden kaynaklanan gürültünün insanları rahatsız etme ihtimali nedeniyle, uygun başka bir alana türbin kurulumu yapılmasına karar verilmiştir. Bu noktanın koordinatları için rüzgar hızına ve sıklığına ilişkin istatistikler ise, rüzgar türbininin uygun yüksekliğinin ve gücünün belirlenmesinde kullanılmıştır. Bu aşamada, rüzgar üretim simülasyonu yapabilen yazılım verileri göz önünde bulundurularak rüzgar enerjisi üretim tahmini belirlenmiştir. Güneş ve rüzgar enerji santralleri için maliyet, üretim ve riskler üzerinden inceleme yapılmış ve tez çalışmasının çıktısı olarak elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis; supplying Çanakkale 112 Emergency Call Center's energy consumption with electrical energy generated by renewable energy sources, decreasing account of the invoice for energy payment, and generating environmental-friendly energy by using local and renewable energy sources are expected. The calculations over generation were studied over the feasibility and possibility of the project by using meteorological data of Çanakkale province. Çanakkale province is not only one of the windiest cities in Turkey but also offering a respectable generation potential in terms of solar radiation and sunlight duration. 112 Emergency Call Center's unused roof is flat and large so that it is appropriate for installing solar panels. The information about solar power plant which is possible to be installed appropriate area was held by utilizing several simulation software, giving power capacity depending on geographical location. Besides, the calculations about expected solar energy generation at the building's location were studied for determined solar panel's power capacity on five different data sources. Theoretically possible generated solar energy from roof area was insufficient for the whole building, as a result of that generation calculations for installing possible area of building's car park were also made. Turbine installation on another suitable area was decided, as a result of call center building is in a residential area; which causes the decrease of wind energy generation based on wind speed deceleration and the possibility of turbine's noises disturbing people. Also, the statistics over wind speed and frequency for these coordinates were utilized on specifying the wind turbine's appropriate height and power. At this stage, by considering wind generation simulation capable software's data, the wind energy generation expectation was determined. Solar and wind energy power plants were analyzed on the cost, generation, and risks, and the resulted conclusions were commented as a print-out of this thesis study.