PV/T destekli ısı pompalı sıcak su üretim sisteminin enerji, ekserji ve ekonomik analizi
Energy, exergy and econimic analysis of PV/T assisted heat pump water heating system
  1. Tez No: 676022
  2. Yazar: MÜJDAT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE GENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Evsel Sıcak Su, PV/T, Isı Pompası, Enerji, Ekserji, Ekonomik Analiz, Domestic Hot Water, PV/T, Heat Pumps, Energy, Exergy, Economic Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye'nin farklı iklim bölgelerinde (Ankara, İzmir, Trabzon ve Hakkari) üç farklı sıcak su üretim sisteminin enerji performansları incelenmiştir. Elektrikli evsel sıcak su üretim (EDHW), PV/T destekli sıcak su üretim (PV/T-DHW) ve PV/T destekli ısı pompalı sıcak su üretim (PV/T-HPDHW) sistemleri TRNSYS simülasyon programı kullanılarak modellenmiş ve bir yıllık tüketim değerleri analiz edilmiştir. Yapılan enerji analizleri sonuçlarına göre PV/T-HPDHW sisteminin diğer sistemlere göre daha az şebeke elektriği tükettiği ve PV/T kolektörden daha fazla enerji üretimi gerçekleştirildiği görülmüştür. PV/T-HPDHW sisteminin diğer sistemlere göre daha avantajlı olmasından dolayı farklı iklim koşulları ve güneş potansiyeline sahip Hakkari ve Trabzon illeri için enerji, ekserji ve ekonomik analizleri yapılmıştır. Sistemin maksimum enerji verimi ve yıllık ortalama ekserji verimleri sırası ile Hakkari için %68 ve %22.3 iken Trabzon için %67 ve %21.4 olarak hesaplanmıştır. Hakkari ili soğuk iklim koşullarına sahip olmasına rağmen incelenen PV/T-HPDHW sisteminin ekonomik açıdan doğalgaz ve elektrikli sistemlerden daha düşük enerji tüketim maliyetlerine sahip olduğu görülmüştür. Sistemin Hakkari ve Trabzon için yıllık enerji tüketim maliyetleri sırasıyla 67.14$ ve 135.75$ olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the energy performances of three different domestic water heating systems in different climatic regions of Turkey (Ankara, İzmir, Trabzon and Hakkari) were investigated. Electrical domestic hot water preparation (EDHW), PV/T supported hot water preparation (PV/T-DHW) and PV/T supported heat pump hot water preparation (PV/T-HPDHW) systems were modeled with the TRNSYS simulation program and the annual consumption values were analyzed. According to the results of the energy analysis, it has been observed that the PV/T-HPDHW system consumed less electricity than other systems and more energy was produced from the PV/T collector. Since the PV/T-HPDHW system had more advantageous than other systems, detailed energy, exergy and economic analyzes were made for Hakkari and Trabzon, which have different climatic conditions and solar potential. The maximum energy and annual average exergy efficiencies of the considered system were 68% and 22.3%, respectively for Hakkari, and 67% and 21.4%, respectively for Trabzon. Despite Hakkari has the cold climate conditions, the PV/T-HPDHW system examined had lower energy consumption costs than natural gas and electrical systems. The annual energy consumption costs of the system for Hakkari and Trabzon are calculated as $67.14 and $135.75, respectively.