Panoptikonun çalışan verimliliği, iş stresi ve örgütsel depresyon üzerine etkisi: Balkan Grup (BPET Energy) örneği
The effect of panopticon on employee efficiency, business stress and organizational depression: The case of Balkan Group (BPET Energy)
- Tez No: 676062
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Panoptikon, Çalışan Verimliliği, iş Stresi, Örgütsel Depresyon, Negatif Panoptikon, Panopticon, Employee Productivity, Work Stress, Organizational Depression, Negative Panopticon
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmada; panoptikon'un çalışan verimliliği, iĢ stresi ve örgütsel depresyon üzerindeki etkileri, bu etkilerin yönü ve düzeyi araştırılmıştır. Verilerin toplanması için anket tekniğine başvurulmuĢtur. Bu doğrultuda İstanbul, Ankara ve Mersin illerinde faaliyette bulunan Balkan Group (Bpet Energy)'ta görev yapan 456 çalışana araştırmacı tarafından yüz yüze anket uygulanmıştır. Verilerin analiz edilmesi için SPSS 25.0 kullanılmıştır. Öncelikle değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymak için korelasyon analizi yapılmıştır. Korelasyon analizi sonuçları doğrultusunda regresyon analizine geçilmiş olup, araştırmanın hipotezleri regresyon analizi ile test edilmiştir. Regresyon analizi sonucunda Dışsal sorumluluğun çalışan verimliliğini anlamlı ve pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. İşgörenler dışarıdan gözetlendiklerini hissettikleri zaman olumlu özelliklerini ön plana çıkarıp, olumsuz özelliklerini göstermeme gayretine girerek verimli çalıştıkları, yöneticilerin ise örgütlerini izlemeye yönelik kullandıkları sistemlerin, daha çok performans değerleme ve verimliliği arttırma amacıyla kullandıkları sonucuna ulaşmıştır. Panoptikon ve alt boyutlarının bu araştırmanın bağımlı değişkenlerinden biri olan iş stresi ile arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Elde edilen diğer bir sonuca göre ise Panoptikon ve alt boyutlarının (pozitif panoptikon, negatif panoptikon, dışsal sorumluluk, izlenme bilinci), örgütsel depresyonu anlamlı ve pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Örgütün izlendiği zaman güvende hissetmeleri stresi ortadan kaldırırken diğer bir yandan sergilediği tutumlara, konuşmalarına, işinde hata yapmamaya eğer yaparsa kovulma ihtimaline karşı gelecek kaygısının beraberinde getirdiği işsiz kalma korkusuna kapılarak depresyona sürüklenmesine sebep olabileceği görülmektedir. Yapılan literatür taraması sonucunda, yerli ve yabancı literatürde bu dört değişkenin birlikte ele alındığı herhangi bir araştırmaya rastlanmamıştır. Panoptikon ve örgütsel depresyon konularının literatüre yeni kazandırılması II sebebiyle bu değişkenlerin daha farklı alanlarda kullanılması ve değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesinin gelecekte yapılacak olan çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study; The effects of panopticon on employee productivity, work stress and organizational depression, the direction and level of this effect have been investigated. Survey technique was applied to collect data. In this regard, 456 employees working in Balkan Group (Bpet Energy) operating in Istanbul, Ankara and Mersin provinces were interviewed face-to-face by the researchers. SPSS 25.0 was used to analyze the data. First of all, correlation analysis was conducted to reveal the relationships between variables. Correlation analysis results were switched to regression analysis and the hypotheses of the research were tested with regression analysis. As a result of the regression analysis, it has been determined that external responsibility has a significant and positive effect on employee productivity. Employees have reached the conclusion that when they feel that they are being observed from the outside, they work efficiently by trying not to show a negative impact, and that the systems that managers use to monitor their organizations mostly use performance appraisal and increasing giving. There wasn't found any significant relationship between panopticon and its subdimensions and job stress, which is one of the variable variables of this study. According to another result obtained, it was determined that panopticon and its sub-dimensions (positive panopticon, negative panopticon, external responsibility, awareness of being watched) significantly and positively affect organizational depression. It is seen that feeling safe when the organization is watched can relieve stress, while on the other hand, it is seen that the fear of unemployment brought along by the anxiety of the attitudes, speeches, and not doing it at work can cause depression. In order to investigate something you want to do, there isn't research that handles these four variables together in the domestic and foreign literature. It is thought that the new introduction of panopticon and organizational depression issues to the literature will contribute to future studies to examine the relationship between these variables and different coded variables.