Managementality management as a political mentality
İşletme zihniyeti politik bir zihniyet olarak işletme
  1. Tez No: 94924
  2. Yazar: GÜLBANU ALTUNOK
  3. Danışmanlar: DR. ASLI ÇIRAKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme, Disiplin, Panoptikon, Hükmetme Zihniyeti
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET İŞLETME ZİHNİYETİ POLİTİK BİR ZİHNİYET OLARAK İŞLETME Altunok, Gülbanu Tez Yöneticisi: Dr. Aslı Çırakman Bu tez pratik ve kuram olarak 'işletme'nin politik ve sosyal etkilerini anlamaya ve açıklamaya çalışmaktadır. Bu nedenle, işletme disiplininin tarihsel gelişimi, temel prensipleri ve işleyişi araştırılmaktadır. Öte yandan, işletme iş organizasyonları ile sınırlı kalmamış savaş sonrası dönemde işletme pratiği kamu kuruluşlarına da yayılmıştır. Başka bir deyişle, işletme zihniyeti kamu kuruluşlarına girmiş ve devlet ve vatandaş arasındaki ilişkiyi etkilemiştir. Bu anlamda, bu tez bir kontrol mekanizması olarak işletmenin tüm topluma yayıldığını iddia etmektedir. İşletmenin özel ve kamu organizasyonları üzerinde politik ve sosyal etkisini araştırmak için Michel Foucault'nun kavramı ele alınacaktır. Bunlardan ilki olan Panoptisizm işletmeyi disipline eden bir mekanizma olarak anlamamızı sağlayacaktır. Diğeri olan Hükümet Zihniyeti günümüz toplumlarında işletme zihniyetinin sosyal ve politik yaşam üzerinde yayılmasını çözümlemede yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MANAGEMENTALITY MANAGEMENT AS A POLITICAL MENTALITY Altunok, Gülbanu Supervisor: Dr. Ash Çırakman This thesis is an attempt to explain and explore the social and political implications of 'management' as a practice and theory of knowledge. In this respect the historical formation of management discipline, its basic principles, and its functioning are investigated. It is argued that management as a business administration operates as a control mechanism within the workplaces. However, management as an administrative practice is not limited to business organizations but spread through the public institutions in the post war years. In other words, the mentality of management infiltrated into public institutions and eventually influenced the relations between the state and citizens. Then, this thesis argues that management as a control mechanism has expanded into society at large. In order to investigate the social and political significance of management both in private and public organizations two concepts of Michel Foucault will be applied: one is Panopticism. It shows how management works as a disciplinary mechanism. The other is Governmentality. This concept is useful in analyzing the expansion of the mentality of management into social and political life in contemporary societies. Keywords; Management, Discipline; Panopticon, Governmentality