13-18 yaş ergenlerin duygusal özerklikleri ve ebeveyn sıcaklığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between emotional autonomy and parental warmth of adolescents of 13-18 years
  1. Tez No: 676162
  2. Yazar: KÜBRA BUDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALUK YAVUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anne Sıcaklığı, Baba Sıcaklığı, Duygusal Özerklik, Ebeveyn Sıcaklığı, Ergenlik Dönemi, Maternal Warmth, Paternal Warmth, Emotional Autonomy, Parental Warmth, Adolescence Period
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Araştırma lise düzeyinde eğitim görmekte olan 13-18 yaş ergenlerin duygusal özerklikleri ve ebeveyn sıcaklığı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Anadolu Yakası merkez ilçelerinde bulunan anadolu Liselerine devam eden 13-18 yaş arası ergenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini kolay örnekleme yöntemi ile belirlenen İstanbul ili Anadolu Yakasındaki Kadıköy, Ümraniye, Beykoz, Üsküdar, Ataşehir merkez ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı toplam 10 devlet anadolu lisesinde öğrenim gören hazırlık sınıfı, 9., 10., 11., 12. sınıf düzeyindeki 367 ergen oluşturmaktadır. Araştırmada“Demografik Bilgi Formu”,“Duygusal Özerklik Ölçeği”ve“Ebeveyn Yetiştirme Tarzları Ölçeği-Çocuk Formu”nun“Duygusal Sıcaklık”alt boyutunun anne ve baba formu kullanılmıştır. Araştırma nicel yöntemlerden korelasyonel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Toplanan veriler“bağımsız örneklemler için t-testi”,“tek yönlü varyans analizi”,“Pearson Korelasyon Analizi”ve“Hiyerarşik Regresyon Analizi”kullanılarak analiz edilmiştir. Ergenlerin duygusal özerkliklerinin çeşitli alt boyutları ile cinsiyet, anne eğitim durumu, not ortalaması ve yaş arasında anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Ergenlerin hissettiği anne sıcaklığı ile cinsiyet, kardeş sayısı, sınıf düzeyi ve yaş arasında; baba sıcaklığı ile kardeş sayısı, baba eğitim durumu, not ortalaması, sınıf düzeyi ve yaş arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ergenlerin hissettiği anne ve baba sıcaklığı duygusal özerklikleri üzerinde anlamlı yordayıcılar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the relationship between emotional autonomy and parental warmth of adolescents aged 13-18 years in high school education. The universe of the study consists of adolescents between the ages of 13-18 who in Anatolian High Schools located in the central districts of the Anatolian Side of Istanbul. The sample consists of 367 adolescents at the preparatory class, 9th, 10th, 11th and 12th grades of 10 state Anatolian high schools affiliated to the Ministry of National Education in the central districts of Kadıköy, Ümraniye, Beykoz, Üsküdar and Ataşehir on the Anatolian side of Istanbul. The sample of the study is created through a simple random sampling method. Demographic Information Form emotional autonomy scale, and mother and father forms of the Emotional Warmth subscale of the“Parent Raising Styles Scale-Child Form”were used. The correlational research method, one of the quantitative methods, was used in the research. The collected data were analyzed using a t-test for independent samples, one-way analysis of variance, Pearson Correlation Analysis, and Hierarchical Regression Analysis. According to results, there is a significant difference between various subscales of the emotional autonomy of adolescents and gender, maternal education level, grade point average, and age. A significant relationship is found between the maternal warmth felt by adolescents and gender; the number of siblings; class level, and age. A significant relationship is found between father warmth and the number of siblings, paternal education level, grade point average, grade level, and age. Consequently, the mother and father warmth that adolescents feel are significant predictors of their emotional autonomy.