Alt üriner sistem disfonksiyonu olan olgularda botulinum-a toksini enjeksiyonu tedavisine yanıt düzeyinin araştırılması
Investigation of the level of response to botulinum-a toxin injection treatment in patients with lower urinary system dysfunction
- Tez No: 676171
- Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: biofeedback, işeme disfonksiyonu, elastografi, botulinum-a toksini, biofeedback, dysfunctional voiding, elastography, Botulinum Toxin-A Injection
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
İşeme disfonksiyonu (İD), pediatrik ürolojide oldukça sık karşılaşılan bir klinik problemdir. Çocuklarda kontinansın ve istemli işemenin oluşması sinir sisteminin maturasyonu ve işemenin öğrenilmesi ile sağlanır. İşeme disfonksiyonu tanısında hastanın ayrıntılı hikayesi, fizik muayene, işeme günlüğü, işeme bozuklukları semptom skoru (İBSS), üroflovmetri (ÜF), ürodinami (ÜD)Elektromyografi (EMG), tam idrar tetkiki (TİT), idrar kültürü (İK), lumbosakral grafi, üriner sistem ultrasonografisi (US), işeme sonrası rezidüel idrar tayini kullanılır. Mesane elastografisi son dönemde kullanıma giren, mesane kompliansı ile ilgili değerli fikirler verdiği gösterilmiş bir tanı ve takip aracıdır İşeme disfonksiyonu tedavisinde; davranış tedavisi, farmakolojik ajanlar, hipnoterapi ve kombine tedavi, biofeedback ile mesane rehabilitasyonu programı gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Mesaneye Botulinum Toksin-A (BTA) enjeksiyonu da bu tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Biz çalışmamızda BTA enjeksiyonu tedavisi uygulanan seçilmiş hastaların tedaviye yanıt düzeyini inceledik.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE LEVEL OF RESPONSE TO BOTULINUM-A TOXIN INJECTION TREATMENT IN PATIENTS WITH LOWER URINARY SYSTEM DYSFUNCTION SUMMARY Dysfunctional voiding is one of the most frequently seen clinical entities in pediatric urology practice. Although the precise pathophysiology of dysfunctional voiding is not clear, uninhibited bladder contractions, pelvic floor overactivity and poorly learned voiding are the main preceding factors. When evaluating the patients with dysfunctional voiding, detailed history, physical examination, voiding diary, VDSS, Uroflowmetry-EMG, urine analysis, lumbosacral AP/L graphy, ultrasonography, postvoid residuel urine volume measurements were used. Bladder elastography is a recent diagnostic and follow-up tool that has been shown to provide valuable insights into bladder compliance. Urotherapy, biofeedback, pharmacotherapy, surgery modalities are generally used for the treatment. Intravesical Botulinum Toxin-A (BTA) injection is one of the treatment modalities. In our study, we examined the response level of selected patients who were treated with BTA injection.