Bazı yeni kinolon türevi bileşiklerin sentezi ve antimikrobial özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of some new quinolone hybrid compounds and evaluation of the antimicrobial activities
- Tez No: 676340
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kinolon, Tiyazolidinon, Mikrodalga, Ultrason, antimikrobiyal aktivite, Quinolone ring, thiazole ring, microwave, ultrasonic irradiation, antimicrobial activity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, yapılarında biyolojik aktiviteleri bilinen kinolon ve tiyazolidinon halkalarını içeren hibrit bileşiklerin sentezi planlanmıştır. Bu amaçla ilk olarak m-bromoanilinin önce dietil(etoksimetilen)malonat ve ardından difenileter ile reaksiyonu sonucu kinolon temel iskeleti sentezlenmiş, ardından N-1 konumunda alkillendirilmiştir. Kinolon halkasının tiyazolidinon halkası ile kombinasyonunu sağlamak amacıyla, elde edilen N-1 alkillenmiş bileşikler, hidrazin hidrat ile muamele edilerek karşılık gelen hidrazitlere dönüştürülmüştür. Hidrazitlerin çeşitli izotiyosiyonatlar ile reaksiyonundan karşılık gelen karbotiyoamidler sentezlenmiş, bunların da etil bromoasetat varlığında halka kapanmasına uğratılması ile kinolon-tiyazolidinon hibrit bileşikleri elde edilmiştir. Çalışmada geleneksel ısıtma, mikrodalga ışınlandırma ve ultrasonik (US) ışınlandırma metodları kullanılmıştır. Sentezleri gerçekleştirilen bütün yeni bileşiklerin yapıları FT-IR, NMR, Kütle spektroskopik teknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Antibakteriyel özellikleri KTÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda Prof. Dr. Ali Osman Kılıç ve ekibi tarafından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the synthesis of a series of new antibacterial compounds containing quinolone and thiazolidinone units together has been planned. For this purpose, the basic skeleton of the quinolone has been synthesized from the cyclization reaction of m-bromoaniline with diethyl(ethoxymethylene)malonate and diphenylether, respectively. To combine the quinolone ring with the thiazolidinone ring, the obtained quinolone has been converted to the N-alkylated derivatives followed by the conversion to the corresponding hydrazides by the treatment with hydrazine hydrate. The treatment of the hydrazides with several isothiocyanates has afforded the corresponding carbothioamides, which has been converted to the corresponding quinolone-thiazolidinone hybrid compounds via the cyclization with ethyl bromoacetate. In the present study, besides conventional heating, microwave and ultrasonic irradiation methods have also been used as energy sources. The structures of all the new synthesized compounds have been illuminated utilizing FT-IR, NMR, and mass spectroscopic techniques. Their antibacterial properties have been evaluated in KTU Faculty of Medicine, Department of Microbiology, by Prof. Dr. Ali Osman Kılıç and his team.