Nitrate transport modeling of the groundwater for coastal aquifer (Gaza strip aquifer - case study)
Kıyı akifer için yeraltı suyunun nitrat taşıma modellemesi (Gazze şerit akiferi - vaka çalışması)
  1. Tez No: 676352
  2. Yazar: ABDALLAH J. I. JAROUN ABDALLAH J. I. JAROUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE YETER GÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyı Akiferi, Gazze Şeridi, GMS MODFLOW, Yeraltı Suyu Modellemesi, Nitrat Konsantrasyonu, Coastal Aquifer, Gaza Strip, GMS MODFLOW, Groundwater Modeling, Nitrate Concentration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Gazze şeridi kıyı akiferi, aşırı kullanım ve aşırı gübre kullanımı nedeniyle yüksek nitrat konsantrasyonuna yol açan insan faaliyetleri. Nitrat tarım faaliyetleri için gerekli olmasına rağmen, nitratın bir süre sonra topraktan tatlı sulara sızması durumunda yeraltı suyu kalitesini etkileyebilir. Bu araştırmanın temel amacı, Gazze Şeridi kıyı akiferinin mevcut durumunu değerlendirmek ve modelleme yaklaşımı kullanarak önümüzdeki yirmi yıl boyunca tarım faaliyetlerinden kaynaklanan nitrat konsantrasyonlarını tahmin etmektir. 3D Sayısal yeraltı suyu akış modellemesi, sonlu farklar yöntemi GMS 10.4 yazılımı (MODFLOW 2005 code ve MT3DMS paketi) kullanılarak tarım arazilerinden nitrat yüklemesinin yeraltı suyu sistemine taşınmasının etkilerini simüle etmek için geliştirilmiştir. Pompalama ve yeniden doldurma parametrelerinin yeraltı suyu akış sistemi üzerindeki etkisini ve tarım alanlarından gelen nitrat yüklemesinin akifer üzerindeki etkilerini incelemek için beş yönetim senaryosu düşünülmüştür.. Yönetim senaryolarının nitrat konsantrasyonu üzerindeki etkisini araştırmak için on farklı kuyu seçilmiştirTüm yönetim senaryoları, akiferdeki su seviyesi ile nitrat konsantrasyonu arasında bir ilişki olduğunu, dolayısıyla Gazze şeridinin güney bölgelerindeki nitrat konsantrasyonu oranlarının kuzey bölgelerinden daha fazla olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The Gaza strip coastal aquifer is suffering from salinity and contamination due to human activities especially agriculture activities. Although, the nitrate is necessary for agriculture activities it can affect the groundwater quality if leached nitrate from the soil into freshwaters after some time. The main objective of this research is to evaluate the current situation of the Gaza strip coastal aquifer and to predict the nitrate concentrations resulting from agriculture activities over the next twenty years using modelling approach. 3D Numerical groundwater flow modeling was developed to simulate the impacts of transport of nitrate loading from agricultural land on groundwater system using finite difference method GMS 10.4 software (MODFLOW 2005 code and MT3DMS package). Five management scenarios were considered to study the effect of pumping and recharge parameters on the groundwater flow system and the impacts of transport of nitrate loading from agricultural areas on the aquifer. Ten different wells were selected to investigate the impact of management scenarios on the nitrate concentration. All management scenarios indicated that there is a relationship between the water level and nitrate concentration in aquifer therefore the rates of nitrate concentration in the southern regions of Gaza strip is more than the northern regions.