Çeşitli kanser hücreleri üzerine bazı benzimidazolmetal kompleks (Zn, Co) bileşiklerininsitotoksik/apoptotik ve antimikrobiyal etkilerininaraştırılması
Investigation of cytotoxic/apoptotic and antimicrobialeffects of some benzimidazol metal complex (Zn, Co)compounds on various cancer cells
  1. Tez No: 676409
  2. Yazar: ÖZGÜR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZFER YEŞİLADA, PROF. DR. ELİF APOHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Antimikrobiyal etki, Benzimidazol kompleks, Karaciğer kanseri, Kolon kanseri, Sitotoksik etki, Antimicrobial effect, Benzimidazole compound, Colorectal carcinoma, Cytotoxic effect, Hepatocellular carcinoma, Lung cancer
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kanser hastalığı bugün insan hayatını hem manevi hem de maddi olarak olumsuz etkileyen en büyük sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu sorunun çözümü için yapılan çalışmalar da bugün için sağlık alanındaki çalışmaların önünde gelmektedir. Bu hastalığın tedavisi için bugün öngörülebilir çözümlerden biri de bu hastalığa karşı etkili ilaç geliştirmektir. Bu amaçla son yıllarda özellikle metal içerikli benzimidazol bileşikler en uygun adaylar arasında görülmektedir. Bu çalışmada, kobalt ve çinko içerikli dokuz benzimidazol türevi bileşiğin A549 (küçük hücre dışı akciğer karsinomu), BEAS-2B (sağlıklı akciğer epitel hücresi), HCT116 (kolorektal karsinom) ve Hep3B (hepatosellüler karsinom) hücreleri üzerindeki sitotoksik etkileri Tripan mavisi, MTT analizi, Kaspaz-3 aktivitesi ve Western Blotlama ile değerlendirilmiştir. Bütün bileşiklerin sitotoksik etkisi referans bileşik olarak kullanılan sisplatinle karşılaştırılmıştır. Aynı zamanda bileşiklerin antimikrobiyal etkileri de Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu (MİK) yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan iki bileşiğin (4 ve 9) Hep3B ve HCT116 hücre hatları üzerine güçlü sitotoksik etki gösterdiği tespit edilmiştir. Bileşik 6 ve 8 A549 hücreleri üzerine sisplatin gibi güçlü sitotoksik etki gösterirken, BEAS-2B hücreleri üzerine ise sisplatinden daha düşük sitotoksik etki göstermiştir. MTT analizi; sisplatin, Bileşik 6 ve Bileşik 8'in A549 hücreleri üzerine 72. saatteki IC50 değerlerinin sırası ile 4.31, 6.27 ve 4.66 μg/mL olduğunu göstermiştir. Buna karşılık, BEAS-2B hücreleri üzerine 72. saatteki IC50 değerleri sırası ile 1.78, 54.88 ve 34.34 μg/mL olarak tespit edilmiştir. Bileşiklerin bakteri ve mayalar üzerinde de yüksek antimikrobiyal etkiye sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cancer disease has become the biggest health problem that affects human life both spiritually and financially. The work done to solve this problem is also ahead of the studies in the field of health today. One of the most predictable solutions for the treatment of this disease today is to develop effective drugs against this disease. For this purpose, metalcontaining benzimidazole compounds have been seen among the most suitable candidates in recent years. In this study, the cytotoxiceffects of nine benzimidazole-derived compounds containing cobalt and zinc on A549 (non-small cell lung carcinoma), BEAS-2B (healthy lung epithelial cell line), HCT116 (colorectal carcinoma) and Hep3B (hepatocellular carcinoma) cells has been examined using Trypan blue, MTT, Caspase-3 and Western Blotting methods. The cytotoxic effect of all compounds was compared with cisplatin used as reference compound. Their antimicrobial effects were also determined by the Minimum Inhibition Concentration (MIC) method. Two of the compounds used in the study (Compounds 4 and 9) were found to have high cytotoxic effects on Hep3B and HCT116 cells. Compounds 6 and 8 showed a high cytotoxic effect on A549 cells, like cisplatin, but a lower cytotoxic effect on BEAS-2B cells than cisplatin. MTT analysis showed that the IC50 values of cisplatin, Compound 6 and Compound 8 on A549 cells at 72 h were 4.31, 6.27 and 4.66 μg / mL, respectively. On the other hand, their IC50 values on BEAS-2B cells at 72 h were determined as 1.78, 54.88 and 34.34 μg/mL, respectively. The compounds have also been found to have a high antimicrobial effect on bacteria and yeasts.