Çeşitli hücreler üzerine benzimidazol metal (zn, co) kompleks bileşiklerin sitotoksik etkilerinin araştırılması
Investigation of cytotoxic effects of benzimidazole metal (zn, co) complex compounds on various cancer cells
  1. Tez No: 940950
  2. Yazar: MERVE ASMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF APOHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Benzimidazol, Sitotoksik etki, Kanser, Breast cancer, Benzimidazole, Cytotoxic effect, Cancer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kanser,insan hayatını fiziksel,duygusal,sosyal ve ekonomik birçok açıdan derinden etkileyen bir hastalıktır.Türkiye'de ve dünyada en yaygın görülen ve ölüm oranı yüksek olan sağlık sorunlarından biri olarak insan sağlığını tehdit etmektedir.Kanser,hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde artan bir yük oluştururken,özellikle erken teşhis ve tedaviye erişimdeki eşitsizlikler ciddi bir problem oluşturmaktadır.Benzimidazol türevi bileşikler,kimya ve biyomedikal alanlarda büyük bir öneme sahip olup,ilaç geliştirme sürecinde dikkat çeken biyolojik özellikler sergiler.Bu bileşiklerin birçok farmakolojik etkisi bulunur ve çeşitli hastalıkların tedavisinde potansiyel adaylar olarak değerlendirilmektedir.Bu metal kompleksleri antikanser ilaç geliştirme sürecinde umut vaat etmektedir.Özellikle MCF-7 ve L929 hücre hatlarında yapılan araştırmalar,bu türevlerin seçici toksisite gösterdiğini ortaya koymaktadır.Bu bileşikler modern ilaç geliştirme süreçlerinde büyük potansiyel taşımaktadır. Bu çalışmada,sentezlenen dokuz benzimidazol türevi bileşiğin,meme kanseri hücreleri (MCF-7) ve sağlıklı fibroblast hücreleri (L929) üzerine sitotoksik etkileri,MTT ve Tripan mavisi testi ile incelenmiştir.Elde edilen bulgular, bazı benzimidazol türevlerinin MCF-7 hücre hattı üzerine sitotoksisitenin yüksek olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Cancer is a disease that deeply affects human life in many aspects such as physical, emotional, social and economic. It threatens human health as one of the most common health problems with a high mortality rate in Turkey and the world. While cancer is an increasing burden in both developed and developing countries, inequalities in early diagnosis and access to treatment pose a serious problem. Benzimidazole derivative compounds are of great importance in the fields of chemistry and biomedicine and exhibit remarkable biological properties in the drug development process. These compounds have many pharmacological effects and are considered as potential candidates in the treatment of various diseases. These metal complexes are promising in the anticancer drug development process. Studies conducted especially on MCF-7 and L929 cell lines reveal that these derivatives exhibit selective toxicity. These compounds have great potential in modern drug development processes. In this study, the cytotoxic effects of the synthesized nine benzimidazole derivative compounds on breast cancer cells (MCF-7) and healthy fibroblast cells (L929) were investigated by MTT and Trypan blue tests. The findings showed that some benzimidazole derivatives had high cytotoxicity on the MCF-7 cell line.