Students' homework self-regulation and homework practices: the case of students from different educational cycles in Yozgat
Öğrencilerin ödev öz-düzenleme becerileri: Yozgat'taki farklı kademelerden öğrenciler örneği
- Tez No: 896520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCER YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Ödev, Ödev Öz Düzenlemesi, Academic Success, Assignment, Homework Self-Regulation
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, ortaokuldan üniversiteye kadar farklı eğitim seviyelerindeki öğrencilerin İngilizce dersi ödevlerindeki öz düzenleme becerilerini araştırmaktadır. Araştırmaya Yozgat il merkezindeki ortaokul ve liselerde öğrenim gören öğrenciler ile Yozgat Bozok Üniversitesinde öğrenim gören üniversite öğrencileri dahil edilmiştir. Araştırmaya 750 ortaokul öğrencisi, 750 lise öğrencisi ve 1.067 üniversite öğrencisi katılmış ve Öğrenci Ödev Ölçeği'ni doldurmuştur. Araştırma, her üç eğitim kademesinde toplam 2.567 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, öğrencilerin İngilizce ödevlerine yönelik algılarını ve öz düzenleme becerilerini daha derinlemesine incelemek amacıyla nitel ve nicel analizlerin bir arada kullanıldığı karma yöntem tercih edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formunda, öğrencilerin İngilizce ödevlerine ilişkin algılarını ölçmeye yönelik 15 soru sorulmuş ve bu görüşmeler bire bir gerçekleştirilmiştir. Nicel veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu ve sekiz alt boyuttan oluşan, 5'li Likert ölçeğine sahip“Öğrenci Ödev Ölçeği”kullanılmıştır. Bu çalışmada elde edilen veriler SPSS 20.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Bağımsız örnekler için t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve korelasyon analizi uygulanmıştır. Nitel verilerin içerik analizi süreci için MAXQDA 2020 paket programı kullanılmıştır. Araştırmada doğrulayıcı faktör analizine de yer verilmiştir. Bu bulgular, öğrencilerin öz düzenleme becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim stratejilerinin önemini vurgulamakta ve İngilizce dil öğretiminde daha etkili yöntemlerin uygulanmasına yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the self-regulation skills of students at different education levels, from secondary school to university, in English course homework. Students studying in secondary and high schools in Yozgat City Center and university students studying at Yozgat Bozok University were included in this study. A total of 750 middle school, 750 high school, and 1,067 university students participated in the study and completed the Student Homework Scale. A mixed method comprising qualitative and quantitative analyses was used in this study. In the semi-structured interview form, 15 questions were asked to measure students' perceptions of English homework; these interviews were conducted one-on-one. A demographic information form and the subscales obtained from modeling the“Student Homework Scale,”which consists of eight sub-dimensions and uses a 5-point Likert scale, was used as the quantitative data collection tool for this research. The data obtained in this study were analyzed using SPSS 20.0. A t-test for independent samples, one-way analysis of variance (ANOVA) test, and correlation analysis were applied. The MAXQDA 2020 package program was used for the content analysis of qualitative data. Confirmatory factor analysis was included in the study. The results of this study provide insights into how self-regulation skills in English language learning vary across different educational levels. The findings also highlight the key factors influencing students' homework behaviors and their overall language proficiency. Furthermore, this research contributes to the development of targeted strategies to enhance self-regulation skills in language learning.