Global etkinin esnek küme teoriye yansımaları
Reflections of global action on soft set theory
  1. Tez No: 676656
  2. Yazar: SEMİH GEÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN İÇEN, DOÇ. DR. ABDULLAH FATİH ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Soft küme, Soft grup, Soft kategori, Global etki, Soft global etki, Soft set, soft group, soft category, global action, soft global action
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Beş bölümden oluşan bu tezde bazı soft (esnek) yapılar, global etki ve soft global etki kavramları ele alınmıştır. Soft küme teorisiyle global etki kavramı arasında hem mantıksal hem de yöntemsel bir benzerlik olduğu açıktır. Bu tez çalışmasının merkezinde önce bu iki kavram detaylı olarak incelenmiş, daha sonra bu iki kavram arasındaki ilişki ortaya konulmuş ve yeni bir kavram olarak 'soft global etki' kavramı tanımlanıp örneklendirilmiştir. İlk bölümde tezin bilgi akışında ihtiyaç duyulacak olan bazı temel kavramlar sunulmuştur. İkinci bölümde soft küme, soft grup, soft kategori ve soft etki kavramları incelenmiştir. Özellikle soft küme ile alakalı özgün örneklere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde global etki kavramı ele alınıp, bazı özgün açıklama ve modellemelere de yer verilmiştir. Dördüncü bölümde özgün bir çalışma olarak soft küme ile global etki kavramları arasındaki ilişki ortaya konulmuş, özgün bir kavram olan 'soft global etki' kavramı tanımlanmıştır. Son bölümde ise elde edilen sonuçlar genel bir çerçevede tartışılmış, soft global etkinin sonraki çalışmalara sağlayacağı katkılar ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis consisting of five chapters, some soft structures, global action and soft global action concepts are discussed. It is clear that there is both a logical and methodological similarity between soft set theory and the concept of global action. In the center of this thesis, first these two concepts are examined in detail, then the relationship between these two concepts is put forward and the concept of 'soft global action' is defined and exemplified as a new concept. In the first chapter, some basic concepts that will be needed in the information flow of the thesis are presented. In the second chapter, the concepts of soft set, soft group, soft category and soft action are examined. Particularly, original examples related to the soft set are included. In the third chapter, the concept of global action is discussed, and some original explanations and models are also included. In the fourth chapter, as an original study, the relationship between the soft set and the global action concepts is revealed, and the concept of 'soft global action', an original concept, is defined. In the last chapter, the result obtained are discussed in a general framework, and suggestions are made regarding the contributions of the soft global action to future studies.