Halide Edip Adıvar'ın romanlarında evlilik olgusu
Phenomenon of marriage in Halide Edip Adivar's novels
- Tez No: 676669
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Roman, Edebiyat, Aile, Evlilik, Toplumsal yapı, Novel, Literature, Family, Marriage, Social structure
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Toplumun temelini oluşturan aile insanlıkla birlikte var olan en önemli toplumsal kurumdur. Ailenin oluşmasının ilk aşaması evliliktir. Evlilik kurumu toplumun yapısına en temel katkıları yapan, toplumun devamını sağlayan, bir kadın ve bir erkeğin birlikteliğinin toplumsal kabulünü sağlayan sosyal bir gerçekliktir. Evlilik kurumu, anne-baba olma sorumluluğunu da beraberinde getirmekte ve yetiştirilen bireyler toplumun yapısına doğrudan etki etmektedir. Evlilik genel özellikleri itibariyle evrensel bir kurumdur. Evrensel bir kurum olmasının yanı sıra evlilikle ilgili bazı noktalar toplumdan topluma değişiklik göstermektedir. Toplumların değişiklik gösteren ve kendilerine özgü yapılarının göze çarptığı en önemli veri kaynaklarından biri de edebiyat eserleridir. Edebiyatın toplumla bağlantısı göz önüne alındığında Halide Edip Adıvar'ın toplumumuzun aile ve evlilik olgularını yansıtması dikkat çekici bir husus olarak göze çarpmaktadır. Bu nedenle çalışmamızda bu eserlerin sosyolojik açıdan incelenmesi ve incelememize konu edilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçların çeşitli alanlara katkı yapması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The family, which is the foundation of society, is the most important social institution that exists with humanity. The first build stage of a family is marriage. The institution of marriage is a social reality that makes the main contribution to the structure of society, sustains society, and ensures the social acceptance for the union of a man and a woman. The institution of marriage also brings the responsibility of being a parent, and the individuals who grow up in the family directly affect the structure of society. Marriage is a universal institution with all its general features. Even if it is universal, it takes many forms, and some properties of marriage vary widely within societies and between societies. One of the most valuable data sources that demonstrative for the social variety is the literature. Considering literature's connection with the community, it was remarkable that Halide Edip Adıvar reflected the family and marriage phenomenon of our society. For that reason, our study aimed to examine this literary work from a sociological point of view. We hope that the obtained results contribute to various fields.