Muhasebe bilgi sisteminde çevre muhasebesinin yeri: Trabzon alt bölgesi sanayi işletmeleri üzerine bir araştırma
The place of environmental accounting in the accounting information system: A research on industrial companies in Trabzon sub region
  1. Tez No: 676731
  2. Yazar: ZEYNEP CİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKERİM DAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Bilgi Sistemi, Çevre Muhasebesi, Trabzon Alt Bölgesi, İmalat Sanayi İşletmeleri, Accounting Information System, Environmental Accounting, Trabzon Sub Region, Manufacturing Industry Companies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, muhasebe bilgi sisteminde çevre muhasebesinin yerini Trabzon Alt Bölgesi'nde faaliyet gösteren imalat sanayi işletmeleri yöneticileri ve muhasebe elemanlarının görüşleri baz alınarak incelemektir. Çalışmada, yukarıdaki amaç çerçevesinde oluşturulan hipotezlerin test edilmesi için bir anket çalışması planlanmış ve söz konusu anket çalışması sonucunda elde edilen bulgular analiz edilmiştir. 15 yargısal ifadeyi içeren söz konusu anket çalışması 334 kişilik bir örneklem üzerinde uygulanarak elde edilen veriler istatistiki yöntemlerle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda, katılımcıların ankette yer alan ifadelere katılım düzeylerinin cinsiyet ve sektör değişkenleri açısından anlamlı farklılıklar göstermediği; yaş, öğrenim durumu, kadro/unvan, hizmet süresi (yıl) ve işletmede kullanılan enerji kaynağı türü açısından büyük oranda anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca anket katılımcıları tarafından çevresel zararların önüne geçilmesine yönelik tutumların benzerlik gösterdiği, ancak muhasebeleştirilme aşamasında çevre muhasebesine dair yeterli bilgiye sahip olunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis study is to examine the place of environmental accounting in the accounting information system based on the opinions of the managers and accounting staff of the manufacturing industry companies in the Trabzon Sub Region. In this study, a survey study has been planned for being tested hypothesis that occurred in the light of aim above, and the findings obtained as a result of the survey study has been analyzed. The survey study, which includes 15 judgmental statements, has been applied on a sample of 334 people, and the data obtained has been evaluated using statistical methods. As a result of the findings, it has been determined that the respondents' level of participation in the statements in the survey are not differ significantly in terms of gender and sector variables; it has been determined that there are significant differences in terms of age, education level, title, service period (year) and the type of energy source used in the enterprise. In addition, it has been concluded that the attitudes towards preventing environmental damages are similar by the survey respondents, but there is not enough information about environmental accounting at the accounting stage.