Tekstil yüzeylerinin 3B yazıcı teknolojileri ile birleşimi ve yeni uygulama önerileri
Combination of textile surfaces with 3D printer technologies as well new application suggestions
  1. Tez No: 676847
  2. Yazar: HALE AVCI YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEZBAN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri, Endüstri 4.0, Moda, Tasarım, Tekstil, 21. yy, Industry, Industry 4.0, Fashion, Design, Textile, 21st century
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Endüstri devriminden günümüze kadar geçen sürede insanlığın üretim biçiminde, yaşam tarzında ve sanat anlayışında köklü dönüşümler gerçekleşmiştir. Sanayinin gelişimi ile değişen üretim anlayışı, kitleselleşmeye yönelirken tasarım anlayışını da beraberinde yönlendirmiştir. Tasarım ve kitlesel üretim arasındaki uygulama problemlerini çözmek amacıyla yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda, iplik bükme makinesi, dokuma makinesi, silindir (rulo) baskı makinesi keşfedilmiş ve her biri tekstil tasarımında dönüm noktası olmuştur. Endüstri üretimi öncesinde, el emeği yoğun tekstil tasarım ve ürünleri ağırlıkla“zanaat”olarak değerlendirilmektedir. Ancak sonrasında, tekstil üretimi bir sanat ve tasarım alanına dönüşerek deneysel çalışmaların yapılabilmesine olanak sağlamış, farklı disiplinler ile etkileşim göstermiştir. Günümüzde tekstil tasarımı, 21. yüzyılın çığır açan teknolojik gelişmeleri ile boyut değiştirmiş, elektronik ortama aktarılmasıyla beraber tasarım süreci ve kavramları yeniden tanımlanmıştır. Sanatsal ve deneysel çalışmalarise çoğalarak geniş bir alana yayılmıştır. İçinde bulunduğumuz yüzyılda devrim niteliği taşıyan başka bir gelişme ise 3 boyutlu baskı (3B baskı) teknolojileridir.“Endüstri 4”olarak nitelendirilen yeni dönemde yer alan bu teknoloji, hızla ilerleyerek farklı alanlardaki üretim süreçlerini derinden etkilemektedir. Tekstil üretim ve tasarım süreçlerini de kapsayan etki, sanatçı ve tasarımcının keşfetmesi gereken yeni bir alan oluşturmaktadır. Bugün evlerde yer almaya başlayan ve bireysel amaçlarla kullanılan 3B yazıcı teknolojilerinin bilgisayarlar ya da telefonlar kadar yaygın olacağını tahmin etmek güç değildir. Tasarımcı ise, ürünün geniş kitlelere ulaşması amacı ile“yenilikçi olma”,“rekabet etme”gibi önceliklere sahiptir. Bu sebeple 3B baskı teknolojilerine dair bilgiyi tasarı ve üretim sürecine dahil etmek durumunda olacaktır. Konu üzerinde yapılacak tüm araştırmalar ise tasarımcının izleyeceği yolda öngörüyü arttırıcı nitelikte olacaktır. 3 boyutlu yazıcıların çıktısı olarak moda ve tekstil tasarım alanında yapılmış heykelsi giysi formaları, ayakkabı, çanta vb. ürünlerin örnekleri fazlaca görülmektedir. Ancak giyimde kullanılabilen filamentler açısından gerilme mukavemetinin az olması henüz yakın zamanda aşılmış bir özelliktir. Bunun yanında renklendirme, tuşe, nefes alma, gözeneksiz yapılarda gerilme mukavemetinin azlığı gibi sınırlılıkları bulunmaktadır. Prototip çıktıların sınırlılıklarını aşacak, tekstil, moda ve sanatsal çerçevelerde kullanım alanını arttıracak ve yeni öneriler ortaya koyabilecek araştırmaların önemi göz ardı edilemez. Bu araştırma tek başına prototip çıktısını değil, 3B baskının tekstil yüzeyleri ve baskıları ile ilişkisini ele alarak yapılan deneysel çalışmaların sonuçlarını irdelemektedir. Böylece çalışma ile tekstil alanında birbirinin alternatifi olabilecek yöntemler ve bu tekniklerin senteziyle oluşabilecek yeni yüzey tasarımlarının ortaya konması hedeflenerek yön gösterici olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the period from the industrial revolution to the present, radical transformations have taken place in the way of production, lifestyle and understanding of art. While the understanding of production, which has changed with the development of the industry, has led to massification, it has also guided the understanding of design. As a result of various researches carried out to solve the application problems between design and mass production, yarn spinning machine, weaving machine, cylinder (roll) printing machine were discovered and each of them became a turning point in textile design. Prior to industrial production, handicraftintensive textile designs and products are predominantly considered as“crafts”. However, later on, textile production turned into an art and design field, allowing experimental studies to be carried out and interacting with different disciplines. Today, textile design has changed dimensions with the groundbreaking technological developments of the 21st century, and the design process and concepts have beenredefined with its transfer to the electronic environment. Artistic and experimental studies, on the other hand, multiplied and spread over a wide area. Another revolutionary development in the current century is 3D printing (3D printing) technologies. This technology, which was at the forefront of the period described as“Industry 4”, is advancing rapidly and deeply affecting the production processes in different fields. The impact, which includes textile production and design processes, creates a new field that artists and designers should explore. It is not difficult to predict that 3d printing technologies, which have started to enter homes and are used for individual purposes, will be as common as computers or phones. The designer, on the other hand, has priorities such as“being innovative”and“competing”in order for the product to reach large masses. For this reason, it will not be able to stay away from 3D printing technologies. All research on the subject will increase the prediction of how the designer should follow. Sculptural clothing jerseys, shoes, bags, etc., made in the field of fashion and textile design as the output of 3D printers examples of products are abundant. However, in terms of filaments that can be used in clothing, the low tensile strength is a feature that has only recently been overcome. In addition low tensile strength in non-porous structures, there are limitations such as coloring, touch, breathing. The importance of researches that will overcome the limitations of prototype outputs, increase the area of use in textile, fashion and artistic frameworks and reveal new proposals cannot be ignored. This thesis examines the results of experimental studies by considering the relationship of 3D printing with textile surfaces and prints, not the prototype output alone. Thus, it is aimed to reveal and guide the methods that can be alternative to each other in the field of textile and the new surface designs that can be formed by the synthesis of these techniques.