Fen bilimleri öğretmenlerinin öğrenme amaçlı yazma ile ilgili görüşlerinin incelenmesi
Examination of science teachers' opinions about writing to learn
  1. Tez No: 676950
  2. Yazar: GÖZDE ÜNVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Amaçlı Yazma, Fen Bilimleri Öğretmenleri, Öğretmen Görüşleri, Writing to Learn, Science Teachers, Teachers' Opinions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı fen bilimleri öğretmenlerinin öğrenme amaçlı yazma ile ilgili görüşlerinin incelenmesidir. Yapılan araştırma nitel bir çalışma olup araştırma verileri için tarama yöntemi kullanılmıştır. Yapılan çalışmaya 2020-2021 eğitim öğretim yılında Türkiye'nin farklı şehirlerinde görev yapan 140 fen bilimleri öğretmeni katılmıştır. Ayrıca 6 fen bilimleri öğretmeniyle de odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulmuş olan anket formu ve odak grup görüşmesi formundan yararlanılmıştır. Veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Elde edilen veriler için tema ve kodlar oluşturulup tablolar elde edilmiştir. Tablolarda tema ve kodlara ait frekans ve yüzdeler verilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda ülkemizde görev yapan fen bilimleri öğretmenlerinin öğrenme amaçlı yazma hakkında özellikle öğrenmeyi sağladığını belirttikleri fakat zaman sorunu, müfredat fazlalığı gibi sebepler yüzünden derslerinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerini yeteri kadar uygulayamadıkları sonucuna varılmıştır. Fen bilimleri öğretmenlerinin en çok kullandığı öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin not tutturma, kavram haritası ve deney raporu hazırlama olduğu; en az kullanılan etkinliklerin ise mektup, şiir ve ders günlüğü yazma olduğu sonucuna varılmıştır. Öğretmenler, öğrenme amaçlı yazmanın olumlu yönleri olarak öğrenilen bilgilerin kalıcılığını sağladığını ve öğrenmeyi arttırdığını belirtmişlerdir. Olumsuz yönü olarak da zaman alıcı olduğunu ifade etmişlerdir. Aynı zamanda bilişsel alan becerileri, yaratıcı ve yenilenme becerisi ve öğrenme becerileri gibi birçok beceri kazandırabileceğini belirtmişlerdir. Öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin sınıf içerisinde daha fazla nasıl kullanılabileceğine yönelik ise öğretmen adaylarının etkinlikler hakkında bilgilerinin arttırılması, müfredatın seyreltilmesi, sınıfların kalabalık olmaması, ders sayısının arttırılması gibi cevaplar verdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the views of science teachers about writing for learning purposes. The research is a qualitative study and the scanning method was used for the research data. 140 science teachers working in different cities of Turkey participated in the study in the 2020-2021 academic year. In addition, focus group interviews were held with 6 science teachers. The questionnaire form and focus group interview form created by the researcher were used as data collection tools. The data were analyzed by content analysis. For the data obtained, themes and codes were created and tables were obtained. Frequencies and percentages of themes and codes are given in the tables. As a result of the study, it was concluded that science teachers working in our country stated that writing for learning purposes especially provided permanence, but they could not apply it in their classes due to reasons such as time problems and excess curriculum. It was concluded that the most used writing activities for learning purposes by science teachers were note-taking, concept maps, and experiment reports, while the least used activities were letters, poems, and lecture diaries. Teachers stated that the positive aspects of writing for learning are that it provides the permanence of the learned information and increases learning. They also express that it is time-consuming as a negative aspect. At the same time, they stated that it can provide many skills such as mental skills, creative and renewal skills, and learning skills. As for how to increase writing activities for learning purposes, it was seen that the pre-service teachers gave answers such as increasing their knowledge about the activities, diluting the curriculum, not having crowded classes, and increasing the number of lessons.