Distal radius kırığı cerrahi tedavisinde volar plak koronal malpozisyonunun klinik ve fonksiyonel sonuçlara etkisinin incelenmesi
Investigation of the plate placement effects on coronal malposition on clinical and functional outcomes in patients who underwent internal fixation with volar locking plate in Distal radius fractures
  1. Tez No: 676992
  2. Yazar: HASAN EMİRHAN USTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ERAY KILINÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Radius distal uç kırığı, koronal malpozisyon, volar plak, Distal radius fracture, coronal malposition, volar plate
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Radius distal uç kırıklarında volar kilitli plak ile internal fiksasyon yapılan hastalarda plağın koronal açıdan malpozisyonda yerleşiminin klinik ve fonksiyonel sonuçlara etkisinin incelenmesi Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Mart 2017 ve Temmuz 2020 tarihleri arasında kliniğimizde radius distal uç kırığı sebebi ile volar kilitli plakla internal fiksasyonu yapılan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Koronal malpozisyonda plak yerleşimi olduğu tespit edilen 19 hasta deney grubunda, koronal malpozisyon tespit edilmeyen 21 hasta kontrol grubunda değerlendirildi. Hastalar koronal malpozisyon derecelerine göre 3 evrede sınıflandırılmıştır. Hastalara kontrollerinde AP-Lateral el bileği radyografileri, USG, EMG tetkikleri tatbik edilmiş olup el dinamometresi ile kavrama gücü tespiti yapılmış, DASH ve QuickDASH skorlamaları kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmadaki hastaların 13'ü kadın, 27'si erkek olup tüm gruplarda yaş ortalamasının 47.20±14.25 olduğu tespit edilmiştir (dağılım 19-78). Deney grubunda yaş ortalamasının 46.52±13.45 , kontrol grubunda 47.30±18.96 olduğu tespit edilmiştir. Deney grubu hastalarının koronal malpozisyon açılarının ortalamasının 5.52±2.64 olduğu görülmüştür. Deney grubunda 24.11±11.21 ay, kontrol grubunda ise 23.90±13.28 ay takip süresi olduğu görülmüştür. USG sonucu normal olan hastaların %93,8'i kontrol grubunda yer aldığı, FCR tendonu etrafında sıvı birikimi tespit edilen hastaların %75'nin deney grubu hastalarından oluştuğu görülmüştür. EMG sonuçlarında tuzak nöropati tespit edilen hastaların %46.2'nin deney ve % 53.8'nin kontrol grubunda yer aldığı görülmüştür. Deney grubunda 69.68±19.38 ve kontrol grubunda ise 61.95±38.49 düzeyinde kavrama gücü skoru olduğu görülmüştür . DASH skorlarının deney grubunda 19.45±15.04 ve kontrol grubunda ise 21.60±12.27 düzeylerinde olduğu görülmüştür. QuickDASH skorlarının deney grubunda 22.61±16.37ve kontrol grubunda ise 24.53±14.22 düzeylerinde olduğu görülmüştür. Sonuç: Radius distal uç kırıklarının volar plak ile tedavisinde plağın koronal malpozisyonda yerleşiminin tenosinovit gelişimine etkisi olduğu çalışmamızda gözlenmiştir. Plağın koronal malpozisyonda yerleşiminin tuzak nöropati gelişiminde ise risk faktörü olmadığı görülmüştür. Uzun dönem fonksiyonel sonuçlarda ise risk faktörü olarak görülmemiştir. Çıkarım: Radius distal uç kırıklarının volar plakla tedavisinde plağın koronal malpozisyonda yerleşiminin önlenmesi tenosinovit gelişimini engellemek açısından önem arzeder. Plağın koronal planda malpozisyondan kaçınarak yerleştirilmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Investigation of the plate placement effects on coronal malposition on clinical and functional outcomes in patients who underwent internal fixation with volar locking plate in distal radius fractures. Matherials and Methods: In our study, patients who underwent internal fixation with volar locking plate due to distal radius fracture in our clinic between March 2017 and July 2020 were retrospectively evaluated. Nineteen patients with plate localization in coronal malposition were evaluated in the experimental group and twenty one patients without coronal malposition were evaluated in the control group. The patients were classified in 3 different stages according to their coronal malposition grade. During the control stage, AP-Lateral wrist radiographs, USG, EMG examinations were applied to the patients and grip strength was determined by hand dynamometer. Also DASH / QuickDASH scores were used. Findings: Thirteen of the patients in the study were female and twenty seven were male, and the average age in all groups was found to be 47.20 ± 14.25 (range 19-78). The average age was 46.52 ± 13.45 in the experimental group and 47.30 ± 18.96 in the control group. The coronal malposition angles of the experimental group patients were 5.52 ± 2.64. It was observed that the follow-up period was 24.11 ± 11.21 months in the experimental group and 23.90 ± 13.28 months in the control group. Besides, 93.8% of the patients with normal USG results were in the control group, and 75% of the patients with fluid accumulation around the FCR tendon consisted of the experimental group patients. Moreover, 46.2% of the patients with entrapment neuropathy in the EMG results were in the experimental group and 53.8% in the control group. It was also found out that there was a grip strength score of 69.68 ± 19.38 in the experimental group and 61.95 ± 38.49 in the control group. DASH scores were found to be 19.45 ± 15.04 in the experimental group and 21.60 ± 12.27 in the control group. The QuickDASH scores were found to be 22.61 ± 16.37 in the experimental group and 24.53 ± 14.22 in the control group. Results: In our study, it was concluded that the placement of the plate in coronal malposition had an effect on the development of tenosynovitis in the treatment of radial distal end fractures with volar plates. Besides, the placement of the plate in coronal malposition was not a risk factor in the development of entrapment neuropathy. It was not seen as a risk factor in long-term functional results. Conclusion: Prevention of plate placement in coronal malposition is important in preventing tenosynovitis in the treatment of distal radius fractures with volar plate. We recommend placing the plate in the coronal plane avoiding malposition.