Türkiye Finansal Raporlama Standartları'na göre hazırlanan finansal tablolar, Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı'na göre hazırlanan finansal tablolar ve Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'ne göre hazırlanan finansal tabloların incelenmesi, karşılaştırılması ve bir uygulama
The analysis and comparison of the financial statements prepared in accordance with the 'General Communiqué on Accounting System Application', the financial statements prepared in accordance with the TAS/TFRS, and the financial statements prepared in accordance with the LMSE FRS and a practice
  1. Tez No: 677003
  2. Yazar: EMEL BEYAZYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK ATAMAN GÖKÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartları, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği, Turkish Financial Reporting Standards, Financial Reporting Standards for Large and Medium-Sized Enterprises, General Communiqué on Accounting System Application
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Finansal raporlamalarda standartlaşmanın sağlanması amacıyla dünya çapında gerçekleştirilen çalışmalara uyum sağlamak üzere Türkiye' de de gerekli çalışmalar yapılmıştır. İlk olarak 1994 yılında Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen“Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği”yürürlüğe girmiştir. 2005 yılında Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu (TMSK) tarafından“Uluslararası Finansal Raporlama Standartları”nın tercümesi niteliğinde hazırlanan“Türkiye Muhasebe Standartları/ Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TMS/ TFRS)”yayımlanmıştır. 2017 yılında ise, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından bağımsız denetime tabi olup, TMS/ TFRS uygulamayan işletmelere yönelik olarak hazırlanan“Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS)”yürürlüğe girmiştir. Çalışmanın amacı;“Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği”ne göre hazırlanan finansal tablolar, TMS/ TFRS' ye göre hazırlanan finansal tablolar ve BOBİ FRS' ye göre hazırlanan finansal tabloların karşılaştırmalarının yapılmasıdır. Bu amaçla nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan belgesel gözlem yoluyla, her üç düzenlemeye göre hazırlanan finansal tabloların şekil, kapsam ve içerik açısından benzerlik ve farklılık arz eden yönleri ortaya konmuştur. Uygulama kısmında; finansal tablolar arasındaki rakamsal farklılıkların ortaya konulması amacıyla, gerçek bir şirketin Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği' ne göre hazırlanmış finansal tabloları, ek bilgiler ve düzeltme kayıtları ile TFRS ve BOBİ FRS' ye göre hazırlanan finansal tablolara dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the aim of satisfying the standardization in financial reporting, the essential studies also has been done in Turkey complying with worldwide ones. First, the“General Communiqué on the Accounting System Application”, which was issued by the Ministry of Finance in 1994, entered into force. In 2005, the“Turkish Accounting Standards/Turkish Financial Reporting Standards (TAS/TFRS)”, which was prepared as a translation of“International Financial Reporting Standards”by the Accounting Standards Board of Turkey (TAcSB), was published. In 2017, the“Financial Reporting Standard for Large and Medium-Sized Enterprises (LMSE FRS)”, which was prepared for the businesses that are subject to independent audit by the Public Oversight, Accounting and Auditing Standards Authority (POA) of Turkey and do not apply TAS/TFRS, entered into force. This study aims to make the comparison of the financial statements prepared in accordance with the“General Communiqué on Accounting System Application”, the financial statements prepared in accordance with the TAS/TFRS, and the financial statements prepared in accordance with the LMSE FRS. For this purpose, the similarities and differences in terms of form, scope and content of the financial statements prepared according to all three regulations have been revealed through documentary observation, which is one of the qualitative research methods. In the practice part; in order to reveal the numerical differences between the financial statements, the financial statements of a real company prepared in accordance with the General Communiqué on the Accounting System Application were converted into financial statements prepared in accordance with TFRS and LMSE FRS via additional information and correction records.